România - poluare dublă față de norma europeană! E momentul să afli cu ce se ocupă Garda de mediu

Publicat pe 30 Ianuarie 2020
Cui îi revine responsabilitatea aerului curat în țara noastră? Garda Națională de mediu este instituția din subordinea Ministerului Mediului, care are rolul de a inspecta și controla, luând măsuri de sancționare, suspendare sau sistare a activității în cazul în care sesizează activități ce poluează și deteriorează mediul.

Poate că ești sau nu la curent cu normele legate de poluarea mediului, dar cu siguranță recunoști aerul greoi, mirosul deranjant din unele zile și dificultățile de respirație pe care le ai adesea când mergi pe stradă prin București sau în unele orașe din România. 

Traficul înnebunitor face cotele de poluare să crească, șantierele produc și ele un praf gros care se răspândește în aer, iar gropile de gunoi sunt un adevărat izvor de toxine eliberate în atmosferă. 

Iar toate acestea se regăsesc în date statistice. 

Se pare că în România 200 de oameni la suta de mii de locuitori mor în fiecare an din cauza poluării. Acest fapt înseamnă că anual sunt 36.000 de decese cauzate de aerul poluat. Poți urmări în timp real indicele calității aerului pe numeroase site-uri de specialitate pentru a observa cât de sănătos sau nu este aerul pe care îl respiri în orașul tău. De asemenea, norma europeană de poluare este cu mult încălcată de numeroase orașe din țară, fapt pentru care riscăm amenzi uriașe din partea Uniunii Europene.

Dincolo de faptul că în România nu există suficiente stații care să măsoare calitatea aerului, orașe precum București, Brașov, Iași, Cluj, Timișoara sau Constanța vor intra în procedura de infrigement, urmând să plătească amenzi de 400.000 euro pe zi dacă autoritățile nu reușesc să scadă nivelul poluării aerului.

Și totuși, cui îi revine responsabilitatea aerului curat în țara noastră? Garda Națională de mediu este instituția din subordinea Ministerului Mediului, care are rolul de a inspecta și controla, luând măsuri de sancționare, suspendare sau sistare a activității în cazul în care sesizează activități ce poluează și deteriorează mediul. 

Garda de mediu este responsabilă de:

  • controlul implementării politicii Guvernului privind aplicarea legislației naționale în armonie cu cea comunitară în domeniul protecției mediului.
  • prevenirea, constatarea și sancționarea încălcării prevederilor legale privind protecția mediului, inclusiv în cazul normelor de poluare industrială și managementul riscului, substanțelor și preparatelor periculoase, biodiversității și ariilor naturale protejate, fondului de mediu și altor domenii prevăzute de legislația specifică în vigoare.
  • asigurarea securității mediului, având acțiuni care previn riscul și limitează amenințările ecologice, precum poluarea resurselor de apă, aer, fertilitatea solului sau poluarea transfrontalieră.

Practic, atribuțiile specifice pe care Garda Națională de Mediu le întreprinde se regăsesc în:

  • domeniul controlului poluării
  • domeniul controlului gestiunii deșeurilor, substanțelor și amestecurilor periculoase
  • domeniul controlului biodiversității și al ariilor naturale protejate.  

Care sunt cele mai întâlnite amenzi aplicate în cadrul controalelor efectuate de către Garda de mediu?

Riști o amendă între 30.000- 60.000 lei dacă ești persoană juridică și nu îndeplinești obligaţia de a solicita şi obţine actele de reglementare conform prevederilor legale, precum şi a acordului de import/export şi a autorizaţiilor privind organismele modificate genetic, conform prevederilor legale, în termenele stabilite de autoritate.

Amenzile cuprinse între 50.000- 60.000 lei se regăsesc în cazul unui control pentru:

  • neîndeplinirea obligaţiei persoanelor juridice de a funcţiona conform autorizaţiei de mediu sau autorizaţiei integrate de mediu pentru activităţile reglementate din punct de vedere al protecţiei mediului;
  • neîndeplinirea obligaţiei de a notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului când intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare sau cu privire la orice modificare a condiţiilor care au stat la baza emiterii acestora, înainte de realizarea modificării;
  • neîndeplinirea obligaţiei persoanelor juridice de a realiza în totalitate şi la termen măsurile impuse, în conformitate cu actele de reglementare şi prevederile legale, de persoanele împuternicite cu verificarea, inspecţia şi controlul în domeniul protecţiei mediului;

De asemenea, aceste amenzi pot veni însoțite de măsuri drastice precum suspendarea sau închiderea activității firmei.

Problemele pot fi evitate prin optarea pentru un serviciu de consultanță de mediu printr-o firmă specializată. Fiecare dintre domeniile specifice de activitate ale Gărzii de Mediu presupune numeroase norme, pe care companiile ce au legătură cu acestea trebuie să le respecte. Fiind vorba despre o legislație stufoasă, este dificil ca fiecare dintre acestea să facă față rapidității cu care se schimbă regulile. 

Pentru aceasta firmele care oferă consultanță de mediu precum smartmediu.ro, îți oferă sprijin în privința legislației de protecție a mediului, te ajută să iei deciziile cele mai bune pentru reciclarea ambalajelor și deșeurilor și mai ales să scapi de grija controalelor din partea Gărzii de Mediu. 

Astfel, prin externalizarea serviciilor către o firmă specializată în consultanța de mediu, ești asigurat nu doar în privința respectării legislației în vigoare, ci și pentru găsirea și aplicarea celor mai eficiente soluții care protejează mediul.


DIGITAL KAIZEN SRL

Agentie de marketing digital. Suntem strategi cu suflet creativ.Obsedati de comportamentul consumatorilor tai.Sapam in gramezi de date si vedem tot ceea ce se cauta despre produsele si industria...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!