Românii şi consumul de cafea. Analiză la început de an.

Publicat pe 16 Martie 2020
Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, având o mulţime de beneficii pentru organism. Fie că alegi să o bei dimineaţa, pentru un plus de energie, sau în pauza de prânz, cafeaua te ajută să te concentrezi mai bine şi îţi poate influenţa în mod pozitiv starea de bine a corpului, dar şi starea mentală şi socială.

În plus, studiile au dovedit că un consum regulat de cafea poate preveni apariţia diabetului şi a bolilor cardiovasculare, şi poate încetini efectele bolilor degenerative. Toate aceste beneficii i-au influenţat pe români să consume şi mai multă cafea, iar piaţa s-a dezvoltat destul de mult, luând în calcul cele mai recente statistici.

Câtă cafea consumă românii

Cele mai recente studii au dovedit că românii din mediul urban beau în medie cam două cafele pe zi, iar 15% dintre ei consumă chiar şi 4 cafele pe zi. Din aceste cifre, reiese că românii sunt mari consumatori de cafea, iar jumătate dintre ei preferă să bea cafeaua cu zahăr. La polul opus, se află cafeaua neagră, simplă, care a fost pe placul a 44.3% dintre respondenţi. În schimb, 18,8% dintre tinerii sub 25 de ani preferă cafeaua cu arome, în special femeile.

În ceea ce priveşte obiceiurile de consum ale românilor, statisticile arată că 53% dintre respondenţi preferă să bea cafea dimineaţa, pentru revitalizare, în timp ce 40% dintre ei preferă să o consume pe parcursul zilei.

În ultimii ani, consumul de cafea a crescut destul de mult în mediul urban, iar acest lucru se datorează mai multor factori, cum ar fi creşterea puterii de cumpărare, dar şi diversificarea ofertei de pe piaţă.

În 2018, existau 100 de cafenele în România, unde românii puteau consuma cafea de specialitate, iar locaţiile se aflau în Bucureşti şi Cluj. Însă în 2019, piaţa s-a extins şi mai mult, iar numărul locaţiilor de acest gen s-a dublat. Totuşi, Bucureşti rămâne în continuare lider, având peste 90 de locaţii destinate consumatorilor de cafea.

Deşi s-au deschis destul de multe cafenele, românii încă preferă să îşi înceapă ziua cu o cafea măcinată servită acasă, înainte de a pleca la serviciu. Aşa că dacă te numeri printre cei care îşi beau cafeaua acasă, îţi recomandăm noile sortimente de cafea espresso de la kafune.ro.

De ce beau românii cafea

O cercetare recentă efectuată de Reveal Marketing Research a dovedit că 90% dintre români asociază consumul de cafea cu ideea de relaxare. De asemenea, studiul a arătat că unul din trei români este mai fericit atunci când se gândeşte la o ceaşcă de cafea. De asemenea, 30% dintre respondenţii cu vârste între 25-34 de ani au dezvăluit că preferă să bea cafea pentru a se concentra mai bine.

Acelaşi studiu a arătat că aproape 9% dintre români sunt determinaţi să colaboreze mult mai bine, după ce beau o ceaşcă de cafea, în timp ce 16% dintre consumatori au dezvăluit că o cană de cafea le stimulează creativitatea.

Ce tip de cafea se consumă în România

Conform unui studiu efectuat de Nielsen, sortimentele de cafea măcinată deţin în jur de două treimi din totalul pieţei, în timp ce brandurile de cafea solubilă deţin un procent de 30%, restul pieţei fiind reprezentat de capsulele de cafea pentru espressor.

Cei mai mari producători de cafea din România sunt Mondelez, cu brandurile Jacobs și Tassimo, care dețin o cotă de piață de 27%, fiind urmați de Strauss cu brandurile Doncafe și Fort, care au o cotă de 24%, și Nestlé, cunoscut pentru brandul Nescafe, cu o cotă de 11%.

Aşadar, românii consumă destul de multă cafea, mai ales dimineaţa, aşa că nu este surprinzător cât de mult s-a dezvoltat această piaţă în ultimul an. Numărul cafenelelor s-a dublat, iar oferta s-a diversificat destul de mult, aşa că românii pot alege dintr-o gamă variată de sortimente de cafea.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →