S-a încheiat o nouă ediție de succes a evenimentului dedicat operatorilor de rețele din România! Conferința RONOG 5 a avut

Publicat pe 25 Octombrie 2018
Conferința RONOG este locul de întâlnire al specialiștilor din domeniul telecom cu cele mai influente personalități ce susțin comunitatea de telecomunicații la nivel internațional.

La eveniment au participat reprezentanți din cadrul companiilor care oferă servicii de acces la internet, transmisiuni de date, servicii de voce, cablu TV, găzduire servere și domenii de internet, dar și din rândul autorităților de reglementare, al furnizorilor de echipamente și soluții de securitate etc.

În prima secțiune a conferinței Policy & Governance, reprezentantul autorității de reglementare ANCOM Florin Dragomir a prezentat evoluția serviciilor de acces fix la internet în bandă largă din România, Corneliu Mănescu de la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale din postura de reglementator și coordonator al proiectelor naționale de infrastructură de comunicații, a precizat în cadrul discursului că infrastructura necesară implementării soluţiilor Smart se regăsesc în zona de comunicaţii iar Varujan Pambuccian, membru Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din cadrul Camerei Deputaților, a vorbit despre rolul pe care l-au avut micii operatori locali în dezvoltarea serviciilor în bandă largă dar și despre importanța proprietății intelectuale. În următorii 10-15 ani, industriile care ocupă forța de muncă multă vor disparea, oamenii vor fi înlocuiți de mașini care vor face munca în locul lor. Primii roboţi industriali au apărut în industria auto japoneză, iar domeniul care preferă aceste tendinţe este agricultura, unde există tractoare electrice şi alte utilaje inteligente. "Începe să se dezvolte o părticică din «agricultura de precizie», atât din punct de vedere al recoltelor, cât şi al costurilor", a spus Varujan Pambuccian, precizând că McDonald's lucrează la un robot care să pună cartofii la prăjit şi în pungi, fapt care va conduce la eliminarea unei mari părţi din forţa de muncă.

Secțiunea Infrastructure & Network Operators s-a evidențiat prin prezentarea făcută de Jose Leitao de la Facebook despre utilizarea instrumentelor de tip open source la realizarea unui sistem de detectare a erorilor din rețea, Mikael Holmberg de la Extreme Networks a prezentat o serie de opțiuni de automatizare pentru interconectări, conținut și cloud, Nicolae Căpușeanu a vorbit despre problemele infrastructurii metropolitane subterane din București iar Rene Duhr de la Interxion a făcut o paralelă între facilități de colocare și conectivitate folosind exemplul aeroporturilor aglomerate și vânzările crescute din zona comercială a acestora.

În secțiunea Security, Jiri Knapek de la Flowmon a prezentat o soluție de protecție și securitate a rețelelor, Massimiliano Stucchi de la RIPE NCC a vorbit despre integrarea funcțiilor AS-Sets în RPKI iar Mihai Rotariu de la CERT-RO a prezentat proiectul eCSI - Servicii și capabilități naționale de securitate extinse pentru interoperabilitate.

În ultima secțiune a evenimentului a avut loc dezbaterea despre normele comune și bunele practici pentru securitatea rutelor MANRS, o inițiativă globală susținută de Internet Society, care oferă soluții esențiale pentru reducerea celor mai frecvente amenințări la rutare. În cadrul acestei dezbateri au participat Jan Zorz de la Internet Society, Andrei Dinu de la InterLAN/Digital IT Consulting, Claudiu Foleanu de la Tennet Telecom și moderatorul panelului Gabriel Sârbu de la RNT.

La final, în secțiunea dedicată prezentărilor scurte, Laurențiu Istrate de la Internet Oltenia a vorbit despre rețelele LoRaWAN și utilitatea acestora în diverse domenii iar Laura Găbudeanu de la Kinstellar a prezentat pe scurt o perspectivă generală asupra implicațiilor legale cu privire la IoT și utilizarea datelor cu caracter personal.

Ca în fiecare an, evenimentul RONOG a contribuit la sinergia dintre specialiștii domeniului de telecomunicații lansând noi provocări pentru dezbateri ulterioare și dezvoltarea de parteneriate solide. Ediția viitoare a conferinței RONOG se dorește a rămâne în prim plan aceeași platformă deschisă de networking pentru membrii comunității RONOG!

Evenimentul RONOG 5 a fost găzduit de Asociația Interlan, organizația furnizorilor de servicii de telecomunicații din România cu susținerea organizațiilor partenere RIPE NCC, Internet Society și Euro-IX, a Autorității Naționale pentru Reglementare și Administrare în Comunicații ANCOM și a Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO, AFOR (Asociația de Fibră Optică din România), precum și a sponsorilor Facebook, Flowmon Networks, NXDATA, Tele Grup, Viva Telecom, BMS IT, Chroot. Partenerii media ai evenimentului au fost Agora, Agerpres, ECSM (European Cyber Security Month), Softlead, MediaExpres și Market Watch.

Etichete: RONOG, network operators, internet exchange, peering, IPv6, IoT, InterLAN

Domenii: IT

Interlan Internet Exchange SRL

InterLAN Internet Exchange este o platformă națională neutră de interconectare pentru schimbul de trafic de date și internet, cu puncte de prezență în București, Constanța, Timișoara și Craiova,...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!