SARTO bespoke: despre croitoria autentica pe comanda

Publicat pe 21 August 2019
Serviciile dedicate vestimentatiei masculine sunt variate, barbatii avand de ales intre costume bespoke, costume made to measure si costume ready to wear.

Fiecare tip de costum vine cu un set de avantaje si dezavantaje, pe care cumparatorul este bine sa le cunoasca atunci cand face alegerea. Astfel, in functie de scop, nevoi si preferinte, fiecare dintre cele trei poate fi la un moment dat alegerea potrivita. Specialistii SARTO bespoke, cu o experienta de peste 10 ani in domeniul consilierii vestimentare, prezinta pe scurt esentialul in croitoria autentica de comanda – croitoria bespoke.

1. Diferenta dintre bespoke, made to measure si ready to wear

Costumul bespoke este centrat in totalitate in jurul constitutiei purtatorului, lucru ce ii garanteaza o potrivire perfecta, fiind ca o extensie a conformatiei acestuia. Pe langa asta, nivelul de personalizare este caracterizat de o precizie micro-metrica, oferindu-i clientului posibilitatea de a-si alege singur fiecare detaliu, de la tesatura pana la nasturi si decoratiuni. Astfel de costume sunt realizate de SARTO bespoke la atelierul propriu din Bucuresti.

In made to measure se lucreaza cu etaloane, adica se pleaca de la un costum cu tipar standard, ale carui masuri sunt ajustate ulterior in functie de conformatia si cerintele purtatorului. Desi se intervine pe alocuri in functie de caracteristicile acestuia, rezultatul nu garanteaza intotdeauna perfectiunea ca in cazul costumelor realizate in sistem bespoke.

Costumele ready to wear sunt costumele disponibile in majoritatea magazinelor si reprezinta optiunea cea mai la indemana pentru barbatii care isi cauta o tinuta gata facuta, dar este de retinut faptul ca un costum de la raft nu se va adapta niciodata perfect conformatiei si personalitatii purtatorului. Acestea sunt realizate dupa un tipar si un design standard si sunt potrivite doar pentru persoanele cu o conformatie mai putin pretentioasa.

Bespoke si made to measure par a fi initial doua concepte asemanatoare, deoarece in ambele cazuri costumele sunt realizate in functie de masuratorile purtatorului, insa acestea se diferentiaza complet din punct de vedere al procesului technologic. In timp ce costumul made to measure este creat in functie de masuratorile clientului, plecand de la un model de serie deja existent, costumul bespoke este realizat de la zero, de catre un maistru croitor, dupa un tipar anume dezvoltat exclusiv pentru corpul celui care urmeaza sa il poarte.

2. Procesul de realizare a unui costum bespoke

Caracteristicile principale ale procesului de realizare a unui costum bespoke sunt: lucrul de mana, procedeele traditionale care sunt respectate cu rigurozitate si detaliile milimetrice.

In ceea ce priveste etapele procesului de realizare a costumului bespoke, acestea sunt multiple. Totul pleaca in primul rand de la o comunicare in detaliu cu privire la ocaziile si frecventa cu care va fi purtat costumul respectiv. Este important ca maistrul croitor sa cunoasca aceste aspecte pentru a alege tesaturile adecvate situatiei de purtare. Dupa ce este ales materialul, se lucreaza la o structura si un design care avantajeaza cel mai bine corpul viitorului purtator. Dupa ce a fost aleasa geometria potrivita, urmeaza masuratorile. In urma masuratorilor, este transpusa forma corpului pe un tipar de hartie care este folosit ulterior pentru a fi desenata tesatura. In cele din urma, maistrul croitor o taie si o pregateste pentru proba.

La proba, in croitoria de comanda, costumul nu este inca finisat, fiind prezentat intr-o forma intermediara, mai exact acesta are rezerve considerabile de material pentru a putea fi facute ulterior ajustarile necesare conform preferintelor clientului. In cadrul probei intermediare, acesta poate veni cu solicitari de detaliu, ce vor fi executate in atelier.

Ultima etapa o reprezinta de regula proba finala, care nu este neaparat obligatorie; in cadrul acesteia se face si predarea costumului comandat. In ceea ce priveste termenul de executie in atelierul SARTO, realizarea costumului dureaza aproximativ 30 de zile, cu o proba intermediara ce survine la aproximativ 3 saptamani de la comanda.

3. Beneficiile costumului bespoke

Primul si cel mai important beneficiu pe care il are costumul bespoke este faptul ca va garanta intotdeauna o potrivire perfecta conformatiei si masuratorilor purtatorului, fiind croit special pentru acesta.

Posibilitatea de personalizare pana la cel mai mic detaliu este un alt element esential in realizarea costumului perfect. Celor care isi doresc o constructie a costumului care sa depaseasca disponibilitatile costumelor ready to wear sau made to measure, costumul bespoke le ofera posibilitatea de a include elemente specifice precum: ajustoare laterale, buzunare suplimentare, buzunare ascunse, stop-camasa (elemente constructive care impiedica iesirea camasii din pantaloni), aerisiri speciale pentru zilele calduroase de vara, detalii cusute manual, butoniere cusute manual, monograme cusute manual, falduri pentru confort, constructii speciale pentru umeri, spate, piepti si multe alte elemente.

Un alt lucru care se transpune ca un beneficiu al costumului bespoke este proba intermediara. In cazul in care pe parcursul productiei apar schimbari neprevazute de greutate sau mici schimbari in ceea ce priveste conceptul costumului, acestea pot fi discutate si rezolvate in cadrul probei intermediare, in vederea asigurarii costumului ideal.

Calitatea. Desi pretul unui costum bespoke depaseste considerabil pretul unui costum ready to wear sau made to measure, acesta reprezinta o investitie mult mai buna, intrucat are o durata de viata mult mai lunga datorita tesaturilor super premium si de calitate din care se confectioneaza costumul.

Printre proprietatile tesaturilor premium cele mai importante sunt urmatoarele aspecte:

  • rezista la sifonare;
  • respira chiar si in cele mai toride zile de vara;
  • sunt elastice si au un natural stretch;
  • sunt rezistente la peeling;
  • au proprietati impermeabile.

De asemenea, costumele bespoke includ sub captuseala si rezerve de tesatura ce permit adaptarea acestora in cazul unor fluctuatii de greutate aparute la purtator. Pentru ca se intampla adesea sa ne confruntam cu variatii neprevazute, costumul bespoke este gandit pentru o perioada indelungata de timp, oferindu-i purtatorului flexibilitatea de care are nevoie.

4. Particularitatile costumului bespoke

In atelierul SARTO bespoke clientii pot obtine costumul perfect, care sa serveasca eficient cerintelor si scopului lor. Cum?

  • este croit dupa o tehnologie speciala, oferind posibilitatea de miscare chiar si in croiuri slim-fit;
  • este perfect adaptat dupa corpul purtatorului;
  • este gandit ca o investitie pe termenul lung deoarece este croit cu rezerve pentru fluctuatii in greutate;
  • este conceput aerisit pentru sezonul cald;
  • poate avea buzunare ascunse si alte detalii functionale;
  • este croit cu accesorii care impiedica iesirea camasii din pantaloni;
  • pantalonii sunt prevazuti cu ajustoare ce pot inlocui cureaua.

Intr-un atelier bespoke, cum este atelierul SARTO din Bucuresti, clientii au posibilitatea de a intelege beneficiile croitoriei pe comanda si, alaturi de consilieri vestimentari experimentati, pot beneficia de o experienta completa si de un set de servicii la cele mai inalte standarde.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!