Scleroterapia o alternativa in tratamentul varicelor

Publicat pe 5 August 2020
Multe persoane au auzit de scleroterapie , o procedura minim invaziva si putin dureroasa utilizata in tratarea varicelor, dar foarte putini stiu despre indicatii, limita, tehnici, complicatii, avantaje/dezavantaje si recidiva. Voi incerca sa explic pe intelesul tuturor aceasta metoda de tratament , care a fost folosita si abandonata de mai multe ori, iar in prezent este o tehnica de baza in tratamentul varicelor fiind perfectionata si reintrodusa datorita ecografiei.

Ca si definitie : scleroterapie varice - reprezinta introducerea unei substante sclerozante intra sau perivenos care va produce o reactie inflamatorie a peretelui venos determinand in timp fibroza si inchiderea venei. Scleroterapia se poate folosi ca si tratament functional in varice, adica inchiderea unei vene varicoase cu reflux, sau tratament estetic de exemplu in venele reticulare ( spider veins)

UGFS (Ultrasound Guided Foam Sclerotherapy) -scleroterapia cu spuma sub ghidaj ecografic.

Probabil este cea mai frecventa metoda de scleroterapie folosita la ora actuala ca si tratament in boala varicoasa. Aceasta tehnica consta in introducerea in vena bolnava a substantei sclerozante sub forma de spuma sub ghidaj ecografic. De ce spuma si nu solutie? dupa multiple studii efectuate s-a constatat ca spuma este mult mai stabila, nu se amesteca cu sangele si are o eficienta in fibroza venoasa de trei ori mai mare decat solutia. Alt avantaj al spumei este posibilitatea urmaririi ecografice a dispersiei in timpul injectarii, si probabilitatea scazuta de patrundere in sistemul venos profund, reducand semnificativ riscurile de complicatii. Cum se prepara aceasta spuma? cea mai frecventa metoda de obtinerea spumei este amestecul intre solutia sclerozanta si aer proportie 1:4, cu doua seringi si un robinet medical asa zisa tehnica Tessari. Odata obtinuta spuma trebuie introdusa intravenos in primele 3-4 minute, desigur locul injectarii se va marca in prealabil iartoata procedura va fi controlata ecografic.Dupa injectare, pe traiectul venei se va aplica un pansament compresiv urmat de contentie elastica sub forma de ciorap sau fasa.Pacientul se va mobiliza cat mai repede dupa procedura de scleroterapie, astfel se vor diminua riscurile aparitiei unor cheaguri de sange.

Indicatii.

UGFS trateaza varicele predominant in stadiile incipiente unde diametrul venei tronculare nu depaseste 8 mm, dar de multe ori este si singura optiune de tratament in anumite situatii ca recidiva prin neoformatie postchirurgie clasicasau in ulcerele varicoase active. Tehnica poate fi folosita ca si tratament in inchiderea trunchiului Venei Safene Interne (VSI) si Vena Safena Externa (VSE), in varice recidivate, malformatii vasculare, inchiderea de perforante sau comunicante sau in cazuri mai speciale de exemplu in urgenta unde este o hemoragie dupa o ruptura de pachet varicosorica si tratament adjuvant dupa ablatia laser.

Contraindicatii.

Contraindicatiile absolute ar fi alergia la aceasta substanta, desi la nivel mondial sau descris doar cateva cazuri; este interzisa practicarea acestei metode in tromboza venoasa acuta, superficiala sau profunda. Contraindicatiile relative ar fi: obstructia venoasa profunda, trombofilia, arteriopatia periferica, imobilizarea la pat, sarcina.

Avantaje.

Posibilitatea efectuarii tratamentului in ambulator fara internare si fara anestezie este probabil cel mai mare avantaj al UGFS. Inchipuiti-va ca metoda dureaza cam o jumatate de ora, timp in care se marcheaza ecografic vena si locul efectuarii injectiei, se prepara spuma si se introduce sub control ecografic printr-o injectie cu un ac subtire in interiorul venei, urmarindu-se dispersia spumei pana la nivelul dorit.

Efectuarea procedurii sub control ecografic - daca in urma cu cativa ani substanta se injecta sub forma de solutie perivenos, vizual prin palparea pachetelor varicoase, fara control ecografic, la ora actualaaceasta tehnicanu se mai practica deoarece eficienta tratamentului este limitata iar recidiva si complicatiile sunt destul de frecvente.  De cand s-a introdus examinarea ecografica in patologia venoasa s-a schimbat radical tratamentul prin scleroterapie.Ecografic se pot obtine informatii despre diametrul venei, traiect, continut, sensul circulatiei sangelui, malformatii sau variante anatomice care sunt esentiale in stabilirea indicatiei tratamentului prin UGFS.

Reintegrare sociala rapida - imediat dupa efectuarea procedurii pacientul are indicatia si posibilitatea de a se plimba, unii bolnavi se pot intoarce la munca din ziua urmatoare, acest aspect fiind un mare avantaj in prezent pentru multe persoane dependente de serviciu.

Costuri scazute comparativ cu tehnica chirurgicala sau tratamentul laser.

Rata mica de complicatii - statistic se considera ca metoda UGFS are cel mai mic procentaj de complicatii care este in jur de 2-3%.

Dezavantaje.

Indicatiile limitate a interventiei prin UGFS, metoda este folosita mai frecvent in stadiile incipiente ale bolii varicoase, efectuarea unor cursuri speciale de pregatire in strainatate, cunostinte in domeniul ecografiei , recidiva in timp, sunt unele dintre dezavantajele tehnicii de scleroterapie sub ghidaj ecografic.

Complicatii.

Sunt foarte rare doar 2-3% dintre pacienti dezvolta complicatii, mai frecvent apar reactii locale de tip durere , tumefactie pe traiectul venei, flebita, hiperpigmentare tranzitorie. Printre complicatiile generale s-au descris cefalee si tulburari vizuale tranzitorii aparute imediat dupa injectare, tusea seaca, reactie alergica sau tromboza venoasa profunda.

Rezultate.

Studiile recent efectuate pe un lot mare de pacienti si o urmarire de peste 5 ani au aratat urmatoarele rezultate:

-83% dintre pacienti au avut ocluzia completa a venei la 2 ani

-82% pacienti multumiti din punct de vedere estetic

-85% disparitia simptomatologiei clinice

-60% ocluzie completa a venei la 5 ani

In concluzie UGFS este o metoda sigura, simpla si eficienta daca este indicatacorect, succesul tratamentului depinde si de experienta si nivelul de pregatire a medicului care efectueaza aceasta procedura. Rezultatele sunt spectaculoase in primii ani cu tendinta la recidiva in timp, de aceea suntesentiale controalele ecografice periodice efectuate si daca este cazul repetarea procedurii. Este importanta respectarea indicatiilor medicului cu profilaxia bolii si evitarea factorilor de risc,de asemenea sa nu uitam ca boala varicoasa este o afectiune cronicasi orice metoda am folosi exista un risc de recidiva.

Sanatatea ta este prioritatea noastra

Dr. Mironescu Vitalii - CLINICA PROVIVAMED 

Domenii: Afaceri

EDCORA IT SERVICES SRL

Reunim cele mai importante tehnici și tactici de optimizare si promovare online. Edcora transformă bugetul de promovare din cheltuială în investițe profitabilă. EDCORA iți oferă soluția perfectă...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!