Siguranța rutieră - o prioritate pentru conducătorii auto

Publicat pe 20 Ianuarie 2021
Dezvoltarea transportului rutier a cunoscut un trend ascendent în ultimul deceniu, iar preocuparea pentru siguranța rutieră a devenit o prioritate pentru conducătorii auto, autorități și întreaga societate.

În condițiile înmulțirii îngrijorătoare a numărului victimelor în urma accidentelor rutiere, s-au mobilizat resurse importante pentru reducerea riscurilor în trafic și conștientizarea pericolelor prezente pe căile rutiere. Cele mai importante direcții de acțiune pentru îmbunătățirea siguranței rutiere sunt:

Respectarea legislației naționale și europene

La nivel național acțiunile au la bază legea privind gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutieră, care stabileşte cadrul instituţional şi modul de gestionare a siguranţei circulaţiei pe reţeaua rutieră. 

A fost introdus auditul de siguranță rutieră, pentru verificarea detaliată, tehnică și sistematică, independentă, din punctul de vedere al siguranței, a caracteristicilor de proiectare proprii unui proiect de infrastructură rutieră în toate etapele, de la planificare până la momentul imediat după darea în exploatare a drumului public, în trafic.

A fost înființat Consiliul Interministerial pentru Siguranţă Rutieră, care asigură concepţia de ansamblu, coordonarea pe plan naţional a activităţilor specifice şi evaluarea politicilor publice privind siguranţa rutieră. 

La nivelul Uniunii Europene, s-a demarat crearea unui spațiu european de siguranță rutieră. Deși competențele în acest domeniu sunt cu precădere naționale, au fost aplicate măsuri la nivelul întregului bloc comunitar, care vizează starea tehnică a vehiculelor, transportul de mărfuri periculoase și siguranța rețelelor rutiere.

Echiparea corespunzătoare a autovehiculelor

O componentă de siguranță rutieră prioritară pentru conducătorii auto este echiparea corespunzătoare a autovehiculelor, în funcție de regulamentele rutiere, specificațiile tehnice ale mașinii, condițiile meteorologice și pentru adaptarea la condițiile de drum.

În acest sens sunt obligatorii reviziile tehnice periodice, dotarea autovehiculelor cu anvelope în funcție de anotimp sau cu anvelope all season, care să asigure siguranța căii de rulare și să reducă la minimum riscurile ce pot apărea în cazul unor defecțiuni, temperaturi extreme sau alte probleme în trafic.

Vehiculele rutiere trebuie să fie echipate astfel încât, la o exploatare normală, să nu incomodeze, să nu aducă daune și să nu pună în pericol circulația celorlalți participanți la traficul rutier.

Construcția vehiculelor rutiere trebuie să permită o protecție cât mai eficientă a drumurilor publice. Sarcinile maxime autorizate pe axe/grup de axe și masele totale maxime autorizate, care se iau în considerare la omologarea vehiculelor rutiere în vederea înmatriculării pentru circulația pe drumurile publice din România sunt cele indicate în legislația în vigoare privind regimul drumurilor.

Îmbunătățirea infrastructurii rutiere

Infrastructura rutieră reprezintă elementul central al sistemului de transport rutier și cuprinde facilitățile, serviciile şi instalațiile de bază necesare pentru funcționarea transportului pe autostrăzi, şosele şi străzi. 

Îmbunătățirea infrastructurii rutiere se referă la utilizarea terenului şi planificarea optimă a rețelei, proiectarea și construirea adecvată a secțiunilor de drum şi a intersecțiilor, modernizarea semnalizării şi marcajelor. În plus, sunt necesare proceduri de asigurare a calității care să fie aplicate constant și corect, cum ar fi auditurile, analizele de impact şi inspecțiile privind siguranța folosirii drumurilor publice. 

Infrastructura rutieră trebuie îmbunătățită permanent, astfel încât utilizatorii sistemului să ştie la ce să se aștepte şi ce li se cere în mod obligatoriu, având în vedere capacitatea umană limitată de prelucrare a informațiilor şi, în consecință, erorile pe care oamenii le pot comite.

La nivelul Uniunii Europene, în Programul Operațional Regional a fost cuprinsă ca axă prioritară îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională. Se asigură astfel o abordare complexă, care cuprinde siguranța rutieră, armonizarea standardelor de mobilitate și dezvoltarea zonelor cu activitate economică redusă din cauza lipsei de conectivitate.

Domenii: Auto

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!