Sistemul imunitar și tipurile de imunitate

Publicat pe 22 Aprilie 2020
Sistemul imunitar al organismului uman este una dintre cele mai complexe componente ale noastre. Fără acest sistem sofisticat, fără această barieră, pur și simplu n-am putea supraviețui, sau toată viața noastră ar avea loc într-o bulă de plastic din care n-am putea ieși niciodată.

Există din păcate în lume copii care se nasc cu sindromul imunodeficienţei combinate severe, cunoscută şi ca “boala copiilor care trăiesc într-o bulă de plastic”. Cu alte cuvinte, sistemul lor imunitar practic nu există şi orice infecţie poate fi fatală. Pentru a atrage atenţia asupra maladiei, producătorii de la Hollywood au realizat în 1976 un film cu John Travolta, intitulat “Băiatul în bulă de plastic”.

https://www.youtube.com/watch?v=nO5PC-rBsK8

Din fericire, astăzi, copiii diagnosticaţi cu această boală nu mai sunt ţinuţi în camere izolate ermetic, însă este foarte important ca ei să stea într-un mediu steril și au voie doar anumite preparate pe care organismul le poate procesa. Altfel spus, sistemul imunitar este responsabil cu protejarea noastră și anihilarea microbilor, bacteriilor și virusurilor care intră în contact cu organismul și, implicit, cu menținerea sănătății.

Cum functionează sistemul imunitar?

Sistemul imunitar produce "soldați", adică produce anticorpi care luptă cu microorganismele care ne infestează organismul. Inhibarea sistemului imunitar apare atunci când din diferite motive medicale sau nu producția de anticorpi nu se mai află în parametrii normali sau anticorpii nu mai pot face față infecției.

Febra de exemplu sau puroiul sunt doar consecințe ale faptului că organismul încearcă să se lupte cu anumiți agenți patogeni. Atunci când avem un sistem imunitar slăbit putem să apelăm la Farmacia la Preț Mic pentru suplimente și produse care pot ajuta sistemul imunitar să se redreseze.

Celulele sistemului imunitar știu de exemplu cum să se lupte cu bacteriile si virusii pentru că acestea lasă o anumită amprentă atunci când ajung în organism. O imunitate sănătoasă ajută la buna funcționare a sistemului imun.

Vasele limfatice de exemplu au legătură cu circulația corectă a imunitatii și a celulelor care se luptă cu agenții patogeni care vin din exterior. Pentru o mai bună protecție a organismului trebuie să evităm consumul excesiv de alcool, tutun sau să evităm consumul de droguri.

Totodată, in cazul unor boli autoimune si a altor probleme medicale, sistemul imunitar nu mai functionează corect și începe să atace și organele sănătoase si in cazul în care boala nu e depistată la timp asta poate avea consecinte fatale. Dar există mai multe tipuri de sisteme imunitare așa cum putem remarca diferențele dintre gripă și răceală.

De câte tipuri este imunitatea?

În primul rând avem imunitatea dobândită în mod natural, sau imunitatea înnăscută, ce cu care ne naștem și care nu se modifică pe parcursul anilor, dar nici nu este capabilă să ofere protecție pe termen lung organismului. Ea ține cont de ADN-ul combinat al părinților, de anumiți factori genetici, dar nu este eficientă și de aceea bebelușii au nevoie de vaccinuri de la o anumită vârstă.

Urmează apoi imunitatea adaptativă sau cea pe care o dobândim în timp că urmare a faptului că intrăm în contact cu agenți patogeni, iar organismul începe să își creeze anticorpi. Astfel, agentul patogen este memorat, iar la un nou contact, organismul își va folosi anticorpii creați pentru anihilarea să. Este deosebit de importantă pentru menținerea sănătății pe termen lung.

Imunizarea dobândită prin vaccinare este o metodă de imunizare artificială valabilă pe termen lung. Astfel, prin vaccin, se introduc în organism cantități mici de agenți patogeni, incapabili să declanșeze o boală, dar și antigeni, substanțe care stimulează producția de anticorpi, în vederea formării unei memorii celulare, iar la un nou contact cu agentul patogen, organismul deja să dispună de anticorpii necesari pentru anihilarea sa.

Imunizarea dobândită prin serumizare este o metodă de imunizare artficiala valabilă pe termen scurt, în majoritatea cazurilor, activă doar pentru 30 de zile. Astfel, prin administrarea serurilor imune, se introduc în organism niște anticorpi specifici anumitei boli care sunt sunt capabili să lupte cu această o perioada scurtă, de exemplu perioada în care persoană poate fi expusă contaminării.

În concluzie, pentru a ne menține un sistem imunitar puternic de-a lungul timpului este necesar să abordam un stil de viață sănătos și echilibrat și să apelăm la vaccinuri atunci când alegem să plecă în țări unde organismul nostru nu a fost în contact cu agenții patogeni de acolo.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!