Situația creșterilor de prețuri a materiilor prime la nivel mondial pentru aluminiu

Publicat pe 3 August 2018
București, 23 iulie - Industria aluminiului se confruntă cu mari provocări. Situația pe piața de materii prime își continuă mișcarea volatilă. La aceasta se adaugă și un curs de schimb USD/Euro fluctuant. Conform raportului Fast Markets, stocurile firmelor listate la bursa LME, de la nivelul de 7,6 M tone în 2014, au ajuns la nivelul total de 2,7 M de tone. Situația stocurilor este și mai dramatică pe piețele Asiei. Rezultatul este un preț de achiziție greu de estimat pentru aluminiu. Cert este că previziunile IMF prevăd o tendință de creștere continuă până la Q1 al anului 2022.

Discuțiile privind evoluția prețului profilelor de aluminiu se află acum pe ordinea de zi. Și în urmă cu zece ani au existat fluctuații ale prețurilor, însă cu alte condiții. Până în prezent, o fluctuație a prețului materiilor prime cu aproximativ zece procente apărea adesea sub forma unei evoluții lente și într-o perioadă de timp de mai multe luni. În ultima perioadă însă, am observat fluctuații de zece procente în ritm zilnic – în trecutul apropiat, chiar și în decurs de cateva ore.

Acționare responsabilă și pe termen lung

Sarcina noastră acum, ca furnizor de sisteme, dincolo de a oferi produse excelente pe piață cu cele mai bune servicii, este și de a gestiona fluctuațiile de preț și cantitate. În ultimii ani de incertitudine economică am dovedit că gândim pe termen lung. Dacă am transmite mai departe toate fluctuațiile de prețuri publicate în mass-media, am ajunge rapid la liste de prețuri zilnice, iar consecința pentru clienții noștri din domeniul construcțiilor ar fi imposibila ofertare a proiectelor. 

Considerăm că ajustările de prețuri de acum trebuie să se faca din perspectiva unei tendințe previzibile și nu dintr-un aspect concentrat pe o zi calendaristică. Așa înțelegem noi să facem afaceri și așa le și trăim.

Ultima noastră ajustare de prețuri în domeniul construcțiilor metalice a avut loc în Ianuarie 2018. Conform faptului cunoscut, respectiv măsurile SUA, s-au schimbat multe din punct de vedere geopolitic dar, din păcate, și din punct de vedere economic, în special prin sancțiunile impuse de Donald Trump împotriva Rusal și mai nou, și impotriva UE.

SUA și Rusal – consecințele globale

Este adevarat că, după anunțul lui Oleg Deripaska - acționarul principal Rusal, de a-și reduce semnificativ acțiunile deținute, situația s-a ameliorat puțin, însă prețurile nu au coborat nici pe departe la nivelul lor anterior. În prezent nu este clar sub ce formă și în cât timp se va găsi o soluție pentru Rusal. Termenul limită al SUA în această privință este sfârșitul lunii Octombrie 2018. Există două posibile scenarii.

Conform primului scenariu, nu se gasește o soluție pentru Rusal, iar Europa va avea, cel puțin temporar, o problemă masivă privind aprovizionarea cu aluminiu. Evoluția prețului va avea o traiectorie ascendentă și imprevizibilă, și va fi cu siguranță o creștere puternică.

Deși sperăm ca eforturile politice și diplomatice, la cel mai înalt nivel european, vor reuși să prevină acest scenariu, până la data decisivă de la sfarșitul lunii Octombrie 2018, ne putem aștepta în continuare la fluctuații foarte mari pe bursă. Este de așteptat ca în această perioadă zvonurile și speculațiile să influențeze bursele.

În scenariul doi, dacă se gasește o soluție pentru Rusal și Europa nu are probleme de aprovizionare, se presupune o stabilizare a LME. Însă, chiar și în acest scenariu, din perspectiva actuală, rămâne valabilă incertitudinea.

Pe scurt, motivele nesiguranței și astfel așteptării de creștere al prețului sunt:

·    Creșterea explozivă pe London Metal Exchange (LME) în decurs de trei zile în Aprilie 2018, deși între timp a scăzut, nu a revenit la nivelul de plecare;

·    Creșterea explozivă a prețului de transformare a lingoului (aluminiu pur) în bilete (aliaj) în Aprilie 2018;

·    Fluctuația relativ mare a cursului de schimb Euro/Dolar;

·    Scăderea stocurilor la LME și nesiguranța aprovizionării în Europa datorită pierderii cantităților Rusal.

În urma multor analize, calcule și discuții cu specialiștii, rezultă o posibilă marjă de creștere între 8 și 17 procente, care în viitorul apropiat se va reflecta în prețul tuturor furnizorilor de sisteme de aluminiu.

Despre Alukönigstahl România

Înființată în 1864, Alukönigstahl GmbH este o companie de familie dezvoltată de-a lungul a cinci generații, iar în prezent acoperă 17 țări Sud-Est europene, cu o cifră de afaceri de peste 300 milioane de euro (în 2014).

Din 1995, s-a înființat filiala din România, cu sediul și depozitul central în București și un birou tehnico-comercial în Cluj. Alukönigstahl asigură partenerilor săi locali o gamă largă de produse și servicii: sisteme de profile Schüco din  aluminiu pentru ferestre și uși, pereți cortină și luminatoare; sisteme de  din PVC profile Schüco pentru ferestre și uși, sisteme de profile din oțel Jansen pentru ferestre și uși, pereți cortină și luminatoare; documentație tehnică completă pentru producerea tâmplăriei; consultanță pentru alegerea soluției optime din punct de vedere tehnic și financiar pentru un proiect.

Având peste 3.000 de parteneri din domeniul investițiilor imobiliare, arhitecturii și construcțiilor metalice, în ultimii 23 de ani au fost realizate peste 5.000 de proiecte, și construcții reprezentative.

Pentru mai multe informatii, vizitați site-ul companiei: www.alukoenigstahl.ro

Domenii: Constructii

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!