Soluții moderne de tratament pentru bolile cardiovasculare

Publicat pe 25 Iunie 2021
Bolile cardiovasculare se află printre cele mai frecvente afecțiuni și reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Incidența bolilor cardiovasculare este în continuă creștere, în special din cauza stilului de viață dezechilibrat adoptat de tot mai multe persoane. În timp ce unele boli cardiovasculare se tratează medicamentos, altele necesită intervenții chirurgicale complexe. Din fericire, evoluția tehnologiei în medicină ne permite în prezent să optăm pentru proceduri de tratament minim-invazive, non-chirurgicale. Acestea presupun traumatizarea minimă a țesuturilor și o recuperare mult mai ușoară decât chirurgia. Iată care sunt soluțiile moderne de tratament pentru bolile cardiovasculare.

Angioplastia cu balon și stent

Angioplastia cu balon și stent reprezintă o soluție eficientă pe termen lung pentru tratamentul aterosclerozei – acumularea grăsimilor pe pereții arterelor, cu afectarea circulației sangvine. Angioplastia cu balon și stent se efectuează pentru a menține canalul arterial deschis, astfel încât sângele să circule optim.

Procedura presupune realizarea unei puncții în zona inghinală, la nivelul arterei femurale, prin care se introduce un cateter (un tub) subțire. Acesta se avansează până la nivelul vasului afectat, unde se injectează substanță de contrast pentru a evidenția plăcile de aterom pe ecranul angiografului (aparat cu raze X). Prin tub se poate introduce un balon și/sau un stent. Balonul ajută la lărgirea canalului arterial, în timp ce stentul se fixează pe pereții vasului, pentru a menține canalul deschis. Stentul este un cilindru gol, care poate fi din metal, impregnat sau nu cu substanțe farmacologice sau din materiale resorbabile, care se dizolvă în timp.

Angioplastia se poate efectua la nivelul oricărei artere afectate de ateroscleroză. Durata procedurii de angioplastie coronariană este de 30-60 de minute.

Implantare percutană de proteză valvulară

Implantarea percutană de valvă aortică este o procedură minim invazivă care folosește tot abordul vascular pentru a trata stenoza aortică severă. Stenoza aortică este o afecțiune a valvei aortice, care nu se deschide complet în momentul ejecției sângelui prin aortă. Proteza valvulară este o valvă fabricată din țesut animal care înlocuiește valva naturală. Procedura poate fi efectuată printr-o puncție efectuată la nivel inghinal sau printr-o incizie de mici dimensiuni în partea stângă a toracelui.

Repararea endovasculară a anevrismului de aortă

Repararea endovasculară a anevrismului de aortă sau tehnica EVAR tratează anevrismul de aortă (umflătură a vasului de sânge, cu risc de ruptură). Aceasta presupune efectuarea unor incizii mici în zona inghinală, prin care se introduc catetere. Prin catetere sunt avansate stenturi-graft, care se expandează în zona afectată și se fixează pe pereții vasului. Astfel, sângele va circula prin graft, nu prin anevrism. Acest lucru scade presiunea la nivelul anevrismului și reduce riscul de ruptură.

Valvuloplastie cu balon

Valvuloplastia cu balon reprezintă un tratament minim-invaziv pentru stenoza mitrală (îngustarea la nivelul valvei mitrale). Procedura este asemănătoare angioplastiei cu balon. Prin cateterele introduse la nivel inghinal, se inserează un alt tub cu un balon atașat. Acesta este avansat până la nivelul stenozei, unde balonul este umflat progresiv, lărgind astfel zona. Apoi, balonul este dezumflat și extras.

Ablația cu radiofrecvență și crioablația

Atât crioablația, cât și ablația cu radiofrecvență se efectuează prin abord vascular, endoscopic, pentru tratarea aritmiilor cardiace. Aritmiile cardiace apar din cauza unui dezechilibru în ceea ce privește rețeaua electrică a inimii. Impulsurile electrice care provoacă tulburările de ritm sunt provocate de zone nespecializate ale inimii. Ablația cu radiofrecvență și crioablația au rolul de a distruge aceste zone, pentru a le opri activitatea. Astfel, ritmul cardiac revine la normal. Crioablația folosește temperaturi scăzute, pentru a distruge aceste zone prin înghețare. Ablația cu radiofrecvență utilizează unde radio care ard țesuturile.

Procedura Mitraclip

Procedura Mitraclip este utilizată pentru tratarea regurgitării/insuficienței mitrale, afecțiune caracterizată de închiderea incompletă a valvei mitrale. Procedura se efectuează prin abord vascular și presupune montarea sistemului Mitraclip. Acesta este un dispozitiv de mici dimensiuni care ajută la închiderea optimă a valvei.

Tratamente minim invazive pentru arterele calcificate

În ceea ce privește ateroscleroza complicată cu calcifiere (întărirea plăcilor de aterom), se utilizează procedurile de rotablație, Jetstream sau Shockwave. Acestea utilizează dispozitive de mici dimensiuni prevăzute cu lamele, cu particule de diamant sau care produc unde de șoc, pentru a dezintegra calciul depus.

Tratamente minim-invazive pentru malformațiile cardiace congenitale

Multe tipuri de malformații cardiace congenitale se pot trata prin proceduri moderne minim invazive, care utilizează abord vascular. Defectul septal atrial și cel ventricular, foramen ovale patent, coarctația de aortă sau persistența de canal arterial sunt câteva dintre malformațiile congenitale care se pot trata cu proceduri moderne. Spre exemplu, în cazul defectului septal atrial/ventricular, caracterizat de o gaură în peretele dintre camerele inimii, se montează o proteză care acoperă gaura.

Așadar, există multe soluții moderne pentru a trata numeroase afecțiuni cardiovasculare. Apelează la o clinică specializată în medicină intervențională pentru o astfel de procedură.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!