Sporturi de contact: cum alegi echipamentului potrivit?

Publicat pe 1 Aprilie 2024
Practicarea oricărui sport de contact implică asumarea anumitor riscuri, asociate loviturilor primite sau aplicate la antrenamente, în cușcă sau în ring. Din fericire, purtarea unor echipamente de protecție performante poate reduce semnificativ riscul de accidentare, de aceea, este important să știi cum trebuie să le alegi. Pentru fiecare zonă a corpului există soluții de echipament ce garantează un nivel optim de siguranță, atât timp cât sunt alese corect și purtate / întreținute conform recomandărilor producătorului. Află mai multe despre ce trebuie să conțină echipamentul de protecție potrivit în sporturile de contact și ce beneficii oferă.

Beneficiile echipamentului de protecție

Pentru a asigura siguranța sportivilor, echipamentul de protecție este esențial. Acesta este creat special pentru a proteja zonele sensibile ale corpului, precum membrele, mâinile, capul, pieptul, dantura, tâmplele sau maxilarul.

În cadrul diferitelor evenimente sportive reglementate de organismele acreditate, purtarea anumitor echipamente de protecție (ex: mănuși de box sau MMA, proteze dentare sau căști de protecție pentru box la amatori) este obligatorie.

În plus, echipamentul de protecție nu doar că asigură siguranța celor care practică sporturi de contact, dar poate ajuta și la îmbunătățirea performanței acestora. Mănușile de box, de exemplu, sunt concepute pentru a ajuta la deprinderea tehnicilor de lovire corecte și protejează încheieturile mâinilor.

De asemenea, purtarea unui echipament de protecție performant îi permite sportivului să se concentreze mai mult pe strategie și tehnică, decât pe posibilitatea de a se accidenta. Această siguranță poate determina atingerea unei performanțe mai bune în ring și generează o experiență de antrenament mai plăcută.

Alegerea echipamentului de protecție potrivit

Înțelegerea particularităților fiecărui sport este primul pas esențial în alegerea unui echipament de protecție adecvat. De exemplu, antrenamentele la box determină nevoia protecției pentru cap, față și mâini, în timp ce sesiunile de pregătire la muay thai sau kickbox îi obligă pe practicanți să poarte și tibiere sau armuri pentru siguranța trunchiului.

Mărimea și forma echipamentelor de protecție reprezintă un alt factor important pentru activarea beneficiilor promise de producătorii acestora. Echipamentele de protecție inadecvate pot crește riscul de accidentare. Elementele din alcătuirea acestora trebuie să fie mulate optim pe diferitele zone ale corpului, însă fără a restricționa circulația sau respirația. Confortul și mobilitatea sunt la fel de importante ca siguranța, în ceea ce privește purtarea lor.

Materialul din care este realizat echipamentul de protecție este, de asemenea, esențial. Unele materiale, cum ar fi pielea naturală sau vinilul, pot oferi o protecție excelentă și se comportă foarte bine la utilizări de durată. Alte materiale, cum ar fi spuma sau neoprenul, sunt mai ușoare și asigură un confort termic optim.

Întreținerea echipamentului de protecție la box

Întreținerea corespunzătoare a echipamentului de protecție prelungește durata de viață a acestuia, asigurând astfel o protecție optimă pentru perioade îndelungate. Fiecare piesă de echipament are nevoie de o îngrijire specifică, iar neglijarea sa cauzează deteriorarea prematură sau chiar accidentări nedorite.

Mănușile de box trebuie igienizate periodic, pentru a nu se dezvolta bacterii și mirosuri neplăcute. Este recomandat să folosești spray-uri antibacteriene după fiecare utilizare și să lași mănușile la uscat într-un loc bine aerisit. Evită uscătoarele de păr sau alte surse de căldură directă pentru uscarea mănușilor de box sau MMA, deoarece acestea pot afecta materialul, reducând astfel protecția pe care o oferă.

La fel ca mănușile, căștile de protecție pentru box sau kickbox trebuie curățate cu o soluție antibacteriană, dar trebuie evitată umezirea excesivă a materialului. După aplicarea soluției, materialul poate fi șters cu o lavetă curată și apoi lăsat la uscat într-un loc bine aerisit.

Igienizarea protezei dentare este la fel de importantă pentru prevenirea dezvoltării culturilor de bacterii. Este indicat să speli bine cu apă călduță proteza după fiecare utilizare, iar apoi să o păstrezi într-un recipient special, pentru a reduce astfel pe cât de mult posibil riscul contaminării.

Atât elementele vestimentare, cât și încălțămintea purtată în sală sau în ring, trebuie spălate periodic, conform indicațiilor afișate pe etichetele de produs. Aerisirea acestora și utilizarea unor soluții odorizante cu formulă specială ajuta la prevenirea mirosurilor neplăcute.

Pentru a prelungi durata de viață a echipamentului de protecție, este important să urmezi aceste reguli de bază. În plus, să verificări periodic toate elementele din structura echipamentului, pentru a te asigura că nu prezintă semne de uzură sau degradare, ce ar putea afecta nivelul de protecție oferit.

Alegerea echipamentului potrivit pentru sporturile de contact influențează nivelurile de siguranță, confort și mobilitate. Alege doar branduri de top și utilizează cu încredere produsele acestora, investind pe termen lung în soluții care te pot ajuta să atingi obiectivele pe care le-ai setat. 

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!