Stantare tabla la compania Analko Aluminium Industry SRL

Publicat pe 24 Decembrie 2018
Stantare tabla sau stantare CNC, sunt procese care inseamna productia de produse finite, diverse piese si produse semifinite din metale, prin metoda de deformare a materiei prime sub presiune.

Stantare tabla sau stantare CNC, sunt procese care inseamna productia de produse finite, diverse piese si produse semifinite din metale, prin metoda de deformare a materiei prime sub presiune. Stramosii nostri demult cunosteau aceasta tehnologie pe care o foloseau la facut arme, diverse decoratiuni si obiecte de uz casnic, folosind stampile elementare. Din anii 1850, tipul de prelucrare descris a inceput sa fie modernizat si imbunatatit din punct de vedere tehnic, ceea ce a facut posibila producerea in masa prin stantarea diferitelor articole din metale. Mai mult decat atat, tabla stantata finita, realizata la compania Analko Aluminium Industry SRL, se deosebit printr-o calitate destul de ridicata si caracteristici excelente de performanta.

Metoda de stantare tabla sau stantare CNC realizata la compania Analko Aluminium Industry SRL, a ajuns la un nivel complet nou de productie si tehnica. In vremurile de demult, multumita metodei de stantare, a inceput sa se dezvolte stantarea corpurilor masinilor si a multor alte parti fabricate din metal. In anii 1930, stantarea a fost adoptata de producatorii de nave si de aeronave, iar dupa cateva decenii a devenit indispensabila pentru confectii metalice industriale, confectii metalice pentru constructii, stantare tabla, stantare CNC etc.

Avantajele stantarii la firma Analko Aluminium Industry SRL

Structurile metalului extrudat se caracterizeaza printr-o serie de proprietati speciale, care, in principiu, au dus la popularitatea tehnologiei avute in vedere. Avantajele stantarii includ urmatoarele caracteristici: mecanizarea si automatizarea proceselor de productie, care se realizeaza prin introducerea unor linii de transportoare rotative de echipamente puternice, producerea oricaror parametri si forme geometrice de produse gata de utilizare si o varietate de produse semifinite, productia de piese de inalta precizie care se schimba intre ele fara a fi nevoie de prelucrarea suplimentara cu ajutorul instrumentelor si echipamentelor de taiere.

In plus, stantarea la cald si la rece garanteaza obtinerea produselor metalice de masa cu forme rationale si parametri de inalta rezistenta. Operatiunile de perforare a foilor de tabla, permit atat crearea de ambalaje masive pentru constructii navale, constructii de masini si intreprinderi de constructie a autoturismelor, cat si detalii filigranate cu pereti subtiri. Materiile prime pentru operatiunea tehnologica sunt benzile de otel, benzi subtiri sau tabla. Prin prelucrarea lor, stantarea poate fi de doua tipuri: la rece si la cald. In majoritatea cazurilor se utilizeaza stantarea la rece. In cazurile in care puterea si performanta echipamentului de stantare este scazuta si, de asemenea, cu plasticitate scazuta a piesei ce urmeaza a fi prelucrata, se recomanda stantarea la cald. De obicei, stantarea la cald este folosita pentru prelucrarea metalelor cu o grosime de cel mult cinci milimetri. Stantarea se utilizeaza atunci cand trebuie sa obtii gauri diferite in piesa de prelucrat.

Procesul de taiere

Procesul de taiere este de obicei folosit in operatiuni, precum, separarea, modelarea etc. Separatorii sunt necesari pentru a separa sectiunea deformabila a unui produs metalic de-a lungul unui contur specific, in timpul forfecarii materialului. Aceste operatiuni includ: taierea sau separarea de-a lungul unei linii drepte sau curbe, a unei parti a piesei de prelucrat (procesul se efectueaza secvential). Taierea se face cu ghilotina, disc, vibratii si alte tipuri de foarfece, daca este necesar, taierea in benzi de dimensiuni cerute de placile metalice, precum si in fabricarea produselor gata de utilizare.


DIGITAL CRAFT AGENCY SRL-D

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!