Sterilizarea borcanelor pentru dulceață: 5 pași necesari

Publicat pe 13 Mai 2022
Gustul autentic al produselor naturale nu poate fi comparat cu nimic. Din acest motiv, foarte multe persoane aleg să pregătească în casă dulceață, precum și gem sau peltea, după rețete tradiționale.

Cu sau fără zahăr și în tot felul de combinații savuroase, aceste delicii au însă nevoie de o atenție deosebită, mai ales ca să poată fi păstrate pe termen lung. Sterilizarea borcanelor este unul dintre principalele lucruri pe care trebuie să le aibă în vedere orice gospodină. De acest proces depinde depozitarea și păstrarea dulcețurilor în stare proaspătă, iar ca să fie realizat cum trebuie este necesar să fie parcurși câțiva pași:

1. Folosește borcanele potrivite pentru dulceață

Deși pare un lucru simplu, este foarte ușor să greșești cu privire la alegerea recipientelor potrivite pentru dulceață. Așadar, este important să știi că, pentru conserve, se folosesc doar borcane din sticlă, noi sau reciclate. Gemurile nu se pun în alte tipuri de vase, confecționate din plastic sau diverse materiale. Mai mult, produsele ideale pentru aceste preparate delicioase sunt cele de dimensiuni reduse. Astfel, poți alege să folosești borcane mici de sticlă pentru dulceață de la Depozitul de Ambalaje care îi oferă pastei din fructe un aspect cu totul deosebit.

2. Spală borcanele și capacele acestora

Odată ce ai stabilit ce fel de recipiente vei utiliza pentru dulceață, următorul pas presupune să le speli. Indiferent dacă sunt noi sau au mai fost deja folosite, borcanele se spală cu apă și detergent, apoi se clătesc bine cu apă rece. În cazul în care vrei să pui dulceața în borcane vechi, ai grijă ca mai întâi să le lași la înmuiat timp de 1-2 ore, în apă călduță, iar după aceea să le cureți etichetele și alte impurități cu un burete mai aspru.

Borcanele trebuie să fie perfect curate, fără niciun fel de urme. Dacă ai o mașină de spălat vase, atunci poți pune toate recipientele și capacele acestora în interior și să setezi un program de spălat cu temperatură înaltă.

3. Pregătește recipientele pentru sterilizare

Borcanele și capacele, după ce au fost spălate, se lasă la scurs timp de câteva minute. Nu trebuie să fie șterse cu prosopul pentru că se vor usca în timpul sterilizării, dar nici să rămână pline de apă. Mai departe, recipientele și capacele se pun cu gura în sus într-o tavă metalică, așa cum este cea de la aragaz.

4. Sterilizează borcanele în cuptor

Cea mai eficientă modalitate de sterilizare a borcanelor pentru dulceață este în cuptor. În acest fel, se poate obține cu ușurință temperatura optimă de sterilizare de 105-110 grade Celsius. Totuși, ia în considerare faptul că tava cu borcane se introduce în cuptor atunci când acesta este rece, nu fierbinte. În caz contrar, se dilată brusc și se sparg.

Pentru sterilizare, după ce tava cu borcane a fost băgată în cuptor, pornește aragazul și setează o temperatură de 150 de grade Celsius. Pentru aparatele pe gaz este vorba de treapta mică. Borcanele se vor dilata treptat și se vor încălzi în timp. După 10-15 minute, când apa de pe recipiente începe să sfârâie pentru că se evaporă, se mai lasă borcanele doar 1 minut și se oprește focul. Apoi, se întredeschide ușa cuptorului ca să fie permisă răcirea lentă a borcanelor.

5. Umple recipientele cu dulceață după sterilizare

În momentul în care borcanele s-au răcit suficient de mult cât să nu-ți ardă mâinile, umple-le cu dulceață în cel mai scurt timp. Pune vasele pe ceva metalic, pentru a disipa căldura dacă gemul este fierbinte și folosește recipientele imediat, ca să nu se contamineze din nou. După sterilizare, borcanele nu se mai spală, nu se șterg și nici nu se lasă deoparte pentru mult timp.

Sterilizarea corectă a borcanelor te va ajuta să distrugi microorganismele și să ții bacteriile la distanță de dulceață. În plus, această procedură îți va fi de folos și ca să păstrezi conținutul borcanelor proaspăt și delicios până la un an sau chiar și mai mult de atât.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!