Stil de viață sustenabil - ce înseamnă și cum îl poți adopta și tu

Publicat pe 25 Iunie 2021
Stilul de viaţă sustenabil reprezintă asumarea personală sau comunitară a reducerii impactului pe care prezenţa noastră îl are pentru această planetă ale cărei resurse se apropie de epuizare. Pentru ca Pământul să poată fi moştenit şi de generaţiile viitoare, nu este obligatoriu ca tu să mănânci numai legume şi să umbli pe jos sau cel mult cu bicicleta. Ai putea în schimb să mănânci mai puţină carne (şi mai bună) şi să conduci doar atunci când este absolut necesar. Acestea sunt doar două exemple despre asumarea unui stil de viaţă sustenabil. Dar mai sunt şi altele.

Economiseşte energie

Atunci când reduci consumul de energie, chiar economiseşti. Dacă locuieşti într-o clădire deja construită, te poţi adapta din mers, înlocuind aparatura mare consumatoare de curent cu variante mai economice. Astfel vei avea facturi mai mici la energie şi conştiinţa că poluezi mult mai puţin. Varianta ideală este atunci când te poţi implica în edificarea casei tale. Atunci eşti în măsură să alegi materiale de construcţii şi aparatură cu coeficient energetic ridicat, care menţin un confort şi o atmosferă plăcută în casă fără a consuma.

Redu risipa de apă

Dacă ar exista un top al resurselor planetei noastre ajunse în zona roşie, alarmantă, apa a fi în vârf. Ţara noastră este un caz fericit datorită unui bazin hidrografic generos. Însă fiecare vară secetoasă scoate la iveală din ce în ce mai multe probleme în diverse regiuni geografice. Pe glob, situaţia este mult mai grea. Foarte multe ţări ajung chiar să raţionalizeze consumul vital de apă potabilă. Şi toate acestea se întâmplă în timp ce risipa de apă a devenit, în unele locuri, sport naţional. Măsurile de luat sunt dintre cele mai simple. Pentru apa de băut, în loc să cumperi recipiente din plastic, despre care nu cunoşti mai nimic când vine vorba de producţie sau depozitare, poţi alege să instalezi filtre de apă cu osmoză inversă, care elimină majoritatea contaminanților proveniţi de la sursă sau de pe traseu. În ceea ce priveşte apa menajeră, ai o mulţime de variante de obiecte sanitare cu eficienţă de consum dovedită. Îţi mai trebuie doar un pic de disciplină de a închide robinetul de la duş atunci când aplici şampon sau săpun sau pe cel de la chiuvetă în timp ce te speli pe dinţi. Sunt lucruri simple, dar dacă şi le asumă un număr suficient de oameni, contribuie la menţinerea resursei naturale de apă.

Renunţă la plastic

Priveşte puţin în jurul tău şi analizează cât de mult plastic este. Periuţa de dinţi, pachetul alimentar, sticla de apă reutilizabilă, jucăriile copiilor sunt doar câteva exemple banale. Nu trebuie să fii specialist pentru a cunoaşte durata unui ciclu de reciclare a plasticului sau modul în care este produs. Din fericire însă există o mulţime de alternative, de la produse de îngrijire personală, la obiecte de uz casnic sau jucării confecţionate în special din lemn natural. Alegând această alternativă, previi umplerea gropilor de gunoi cu obiecte din plastic şi ajungerea acestora în habitatul natural a milioane de vieţuitoare. Totodată, sprijini o comunitate care de cele mai multe ori foloseşte profitul produselor reutilizabile şi ecologice pentru dezvoltarea unor noi tehnologii sustenabile.

Asumarea unui stil de viaţă sustenabil este cea mai altruistă formulă de a-ţi prelungi viaţa, având în vedere că o faci gândindu-te la generaţiile care vor urma. Aşa cum planeta s-a degradat în timp, va trebui să treacă foarte mult până o vom reface. Totul este să ne asumăm cât mai mulţi nişte minime măsuri de prezervare a resurselor naturale şi vom avea numai de câştigat.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!