SUDAREA SI STRUCTURI METALICE SUDATE

Publicat pe 1 Iunie 2019
Sudarea este procesul de imbinare a doua bucati de metal prin crearea unei legaturi metalurgice puternice intre ele prin incalzire sau presiune sau ambele.

Sudarea este procesul de imbinare a doua bucati de metal prin crearea unei legaturi metalurgice puternice intre ele prin incalzire sau presiune sau ambele. Se deosebeste de alte forme de conexiuni mecanice, cum ar fi nituirea sau insurubarea, care se formeaza prin frecare sau blocare mecanica. Este una dintre cele mai vechi si mai fiabile metode de aderare.

Sudarea ofera multe avantaje fata de suruburi si nituri. Sudarea permite transferul direct al solicitarilor intre elementele care elimina placile guseu si imbinare necesare pentru structurile cu suruburi. Prin urmare, greutatea articulatiei este minima. In cazul elementelor de tensiune, absenta gaurilor imbunatateste eficienta sectiunii.

Aceasta implica mai putine costuri de fabricatie in comparatie cu alte metode datorate manipularii a mai putine parti si eliminarea operatiunilor cum ar fi forarea, perforarea etc. si, prin urmare, mai putina forta de muncă care conduce la economie. Sudarea ofera imbinari etanse si la apa si, prin urmare, este ideala pentru tancurile de stocare a petrolului, nave etc. Structurile metalice sudate au, de asemenea, un aspect elegant si permit conectarea unor forme complicate. Structurile sudate sunt mai rigide in comparatie cu structurile cu imbinari nituite si filetate. O structura cu adevarat continua este formata prin procesul de fuziune a elementelor impreuna.

In general, aceste structuri metalice sudate  sunt la fel de puternice sau chiar mai puternice decat metalul de baza, fara a afecta articulatiile. Efectul de concentrare a stresului este, de asemenea, considerabil mai mic intr-o conexiune sudata. Unele dintre dezavantajele sudurii sunt ca necesita forta de munca calificata atat pentru sudura, cat si pentru inspectie. De asemenea, este posibil ca evaluarea nedestructiva sa fie efectuata pentru a detecta defectele in suduri. Sudarea in camp poate fi dificila datorita locatiei sau mediului inconjurator.

In sudare, aceste confectii metalice  sunt imbinate prin formarea legaturilor metalice si se formeaza o conexiune perfecta. In practica, totusi, este foarte dificil sa se realizeze o articulatie perfecta; pentru ca suprafetele reale nu sunt niciodata netede. La sudara MIG/MAG, contactul este stabilit doar la cateva puncte din suprafata, uneste suprafetele neregulate la care se face legatura atomica. Prin urmare, puterea obtinuta va fi doar o fractiune din toata puterea. De asemenea, suprafata neregulata poate sa nu fie foarte curata, fiind contaminata cu umiditate absorbita, strat de grasime etc. La sudarea unor astfel de suprafete, contaminantiile trebuie indepartate pentru a avea loc legarea atomilor de suprafata. Aceasta se poate realiza prin aplicarea caldurii sau a presiunii. In cazul sudarii practice, se aplica atat caldura cat si presiunea pentru a obtine o imbinare buna.

Termenul de sudabilitate este definit ca abilitatea de a obtine suduri economice, care sunt bune, fara fisuri si ar indeplini toate cerintele. De mare importanta sunt chimia si structura metalului de baza si a metalului de sudura.

Prin intermediul sudurii, este posibila realizarea de imbinari continue intre elementele unei structuri. O varietate de imbinari este utilizata in otelurile structurale si poate fi clasificata in patru configuratii de baza, si anume, imbinarea cu capul, imbinarea teiului, imbinarea cap la cap si imbinarea in colt.

Domenii: Afaceri, Constructii

DIGITAL CRAFT AGENCY SRL-D

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →