Sunt țigările electronice o alternativă bună pentru fumat?

Publicat pe 5 Aprilie 2019
Țigara electronică este un dispozitiv care își propune să înlocuiască fumatul obișnuit prin emisii doze de nicotină vaporizată sau de substanțe care nu conțin nicotină. Cunoscute pentru efectul benefic pe care îl au asupra utilizatorilor care vor să se lase de fumat, țigările electronice nu sunt totuși indicate în rândul tinerilor și al adolescenților care nu sunt fumători.

Ce sunt, de fapt, țigările electronice?

Țigările electronice au fost inventate așa de către farmacistul chinez Hon Lik. Acestea au început să fie exportate în anul 2005 și 2006, fiind acum peste 460 de branduri pe piață. Acestea sunt alcătuite din cartuș (sau muștiuc), o rezistență, o baterie și un atomizor. Țigările electronice se încarcă cu un lichid format din nicotină, glicerină vegetală, propilen glicol și arome. Atunci când declanșăm aceste dispozitive, un senzor sau un buton activează rezistența care, prin incălzire, va produce vapori; țigara electronică fiind asfel un mijloc eficient de distribuire a nicotinei.

Efectele țigărilor electronice

Țigările electronice si efectul lor asupra sanătășii sunt subiectul unor polemici aprinse. Mai multe studii au sustinut efectele lor benefice asupra celor care vor să renunțe la fumat și pentru faptul că nu sunt atât de riscante precum țigările normale, conținutul de substanțe nocive fiind cu mult diminuat în cazul celor care aleg țigări electronice. Alte studii au gasit că aceste dispozitive electronice pot, in anumite condiții, genera formaldehida și nitrozamine, substanțe daunatoare sănatății. Dezbaterea este deschisa și este nevoie de mai multe studii aprofundate pentru a descoperii toate beneficiile și riscurile la care se supun utilizatorii de țigarete electronice.

Cu toate acestea studiile realizate până acum arată că, țigările electronice sunt o alternativă viabilă atât celor care vor să renunțe la fumat, cât și celor care vor să reducă dependența de nicotină.

CDC, Centrul pentru controlul și prevenția bolilor din SUA afirmă că țigările electronice sunt mult mai puțin nocive atât timp cât se renunță la orice alt tip de fumat clasic, cu excepția femeilor însărcinate. Însă în 2015 58.8% din vaperi fumau în continuare și țigări clasice.

Același Centru menționează că țigările electronice nu sunt indicate:

  • Minorilor
  • Nefumătorilor
  • Femeilor însărcinate

Riscuri ale vapatului

Deși țigările electronice pot fi o bună alternativă pentru cei care vor să se lase de fumat, există câteva riscuri pe care țigările electronice le pot produce. Autoritățile medicale din lume și-au arătat îngrijorarea față de urmatoarele aspecte:

  • De cele mai multe ori țigările electronice conțin nicotină, iar aceasta este o substanță care provoacă dependență, poate avea efecte asupra dezvoltării mentale a adolescenților și asupra dezvoltării fătului.
  • Vaporii emiși de țigările electronice conține solvenți, arome, dar și unele substanțe toxice care pot fi nocive;
  • Și țigările electronice pot expune plămânii la diferite afecțiuni;
  • Lichidul pentru țigari electronice poate fi toxic dacă este înghițit;
  • Tinerii și adolescenții care încep prin a fuma țigări electronice sunt predispuși la a începe să fumeze și țigări clasice;
  • Unii consideră că dependența de nicotină poate facilita atracția fața de droguri cum ar fi cocaina;
  • Aromele folosite și ambalarea lichidelor de țigări pot creea impresia in cadrul utilizatorilor tineri că țigările electronice sunt inofensive;
  • Fumatul pasiv este diminuat, însă nu este eliminat complet prin vapare;

Studiile recente despre țigările electronice afirmă că: 

  • Nitrozaminele din țigările electronice pot dăuna organismului uman (ianuarie 2018);
  • Capacitatea plămânilor de a se recupera după vapare este mult mai mare decât după fumatul clasic, însă vaporii pot afecta plămânii, vezica urinară și inima;

Cu toate acestea Colegiul Regal al medicilor din Anglia i-a încurajat pe britanici să treaca de la țigările clasice la țigarile electronice pentru a reduce cât mai mult riscurile bolilor asociate fumatului. Instituția britanică consideră că utilizarea țigarilor electronice este la fel de eficientă ca și renunțatul la fumat. Totodata studiile britanice au constatat că folosirea pe termen indelungat al acestor produse nu crează mai mulți fumatori și că este foarte important ca fumătorii să fie conștienți de acestă alternativă cu riscuri reduse. 

Pe de altă parte în America țigaretele electronice nu au fost susținute drept un ajutor eficient pentru renunțarea la fumat (așa cum afirmă FDA).

Dezbaterile pe acestă tema vor continua vor continua cu siguranță. Este evident că sunt necesare studii de amploare, pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a elucida complet impactul țigărilor electronice aspura sănătății.  

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!