Tehnica de radioterapie în inspir profund (DIBH) folosită în cancerul mamar reduce radiațiile cardiace cu 52%

Publicat pe 26 Octombrie 2023
Radioterapia este un tratament adjuvant indicat în cancerul mamar după o intervenție chirurgicală conservatoare, cu condiția să se țină cont de proximitatea sânului față de inimă. În tumorile aflate în sânul stâng este vital ca volumul de iradiat (adica sânul sau peretele toracic) să fie amplasat cât mai departe de inimă. Acest lucru poate fi realizat prin tehnica Deep Inspiration Breath Hold (DIBH), care presupune administrarea radioterapiei în timp ce pacienta își menține respirația în inspir profund. Cercetările arată că tehnica de iradiere DIBH, aplicată în tratamentul cancerului mamar cu ajutorul sistemului SGRT de la C-RAD, reduce radiațiile cardiace cu 52%. Amethyst Radiotherapy România a introdus tehnica de iradiere în inspir profund (DIBH) în urmă cu aproape un an în clinicile sale din București și Timișoara. În această perioadă, peste 100 de paciente diagnosticate cu cancer de sân au beneficiat de acest tratament avansat.

În ce constă radioterapia ghidată de imagistica de suprafață (SGRT)

Radioterapia ghidată de imagistica de suprafață (SGRT) este o tehnică de radioterapie externă care folosește tehnologia de vizualizare 3D pentru a ținti cu precizie tumorile canceroase aflate în apropierea organelor vitale și a proteja țesuturile sănătoase din jurul acestora. SGRT permite clinicienilor și specialiștilor terapeuți să aibă certitudinea livrării unui tratament mai sigur, deoarece monitorizează în timp real poziția pacientului și asigură tratamente avansate, sincronizate cu faza respiratorie a pacientului, folosind tehnica DIBH.

Un factor esențial pentru succesul radioterapiei este reproducerea precisă a poziției pacientului pe masa aparatului la fiecare pas al procedurii, de la etapa de achiziție a imaginilor de tomografie computerizată utilizate în planificarea tratamentului, la fiecare ședință administrată la acceleratorul liniar. Deși, în mod convențional, se folosesc dispozitive de imobilizare pentru diferite zone ale corpului, mișcările subtile și involuntare ale pacientului pot influența rezultatul tratamentului, deoarece volumul tumoral ar putea aluneca din zona țintă și țesuturile sănătoase ar putea fi iradiate. Astfel, sistemul SGRT Catalyst+ HD aduce un avantaj crucial în tratamentul de radioterapie. Catalyst+ HD monitorizează și corectează în timp real poziția pacientului pe durata tratamentului, oprind automat fasciculul de radiații în cazul în care pacientul deviază de la poziția optimă, protejând țesuturile sănătoase din proximitate. Astfel, siguranța și acuratețea radioterapiei sunt semnificativ îmbunătățite.

Totodată, sistemul SGRT Catalyst+ HD monitorizează mișcările respiratorii ale pacientului și permite administrarea radioterapiei în sincron cu respirația acestuia, prin tehnica DIBH. Această abordare contribuie la reducerea riscului de iradiere a țesuturilor cardiace. Catalyst+ HD se deosebește de alte sisteme prin faptul că nu necesită plasarea markerilor corporali sau utilizarea de dispozitive pentru controlul respirației, realizând o monitorizare fără contact și, astfel, asigurând un tratament mai puțin invaziv, fără utilizarea radiațiilor ionizante. Deși sistemul SGRT este util în tratarea unor forme diferite de cancer, cele care au cel mai mult de beneficiat în urma utilizării lui sunt pacientele diagnosticate cu cancer la sânul stâng, prin intermediul tehnicii avansate de tratament cunoscută sub numele de Deep Inspiration Breath Hold (DIBH).

În ce constă tehnica de iradiere DIBH folosită în cancerul de sân

Deep Inspiration Breath Hold (DIBH) este o tehnică de radioterapie care implică administrarea dozei de iradiere în faza de inspir profund. Atunci când pacienta inspiră adânc, peretele toracic se extinde, iar inima se îndepărtează de zona sânului vizată pentru tratament. Astfel, prin utilizarea tehnicii DIBH, se poate minimiza sau chiar reduce la zero expunerea inimii la radiații nedorite.

Acest aspect este deosebit de important, având în vedere că radiațiile ionizante folosite în tratarea cancerului de sân pot crește riscul de boli cardiace ischemice ulterioare, în special la pacientele cu factori de risc cardiac preexistenți . Specialistul radioterapeut va instrui pacienta să inspire adânc și să își țină respirația timp de aproximativ 20 de secunde, repetând acest proces de mai multe ori pe durata ședinței.

Administrarea iradierii în DIBH se efectuează numai dacă nu se detectează nicio mișcare în afara parametrilor planificați și numai în faza de inspir profund. Catalyst+ HD monitorizează poziția și faza de respirație a pacientei: dacă aceasta expiră (iese din fereastra de inspir profund) sau se mișcă, iradierea se oprește automat.

Tehnica DIBH reduce toxicitatea cardiacă în tratamentul cancerului de sân

Tehnica DIBH, folosind sistemul SGRT Catalyst+ HD, este o metodă cu eficienţă dovedită în tratamentul cancerului mamar, deoarece maximizează doza livrată în volumul tumoral și, în același timp, reduce la minimum toxicitatea cardiacă. Studiile1 au arătat că această metodă scade doza medie de radiații cardiace cu 52% față de metoda respirației libere. În plus, dozele maxime de radiații la nivelul inimii și arterei descendente anterioare stângi sunt reduse cu 59%, respectiv 75%. Cu alte cuvinte, riscul complicațiilor secundare la nivelul inimii este cu mult mai mic, iar calitatea vieții pacienților care fac radioterapie crește.

Octombrie este luna dedicată conștientizării cancerului de sân, iar această ocazie este oportună pentru a recunoaște clinicile Amethyst Radiotherapy din Otopeni și Timișoara ca centre de excelență, acum complet echipate cu sisteme SGRT, care asigură tratamente cu precizie sporită, cu accent deosebit pe cancerul mamar. Unul dintre obiectivele noastre este să stabilim tehnologia SGRT, în combinație cu tehnicile pentru monitorizarea respirației, precum DIBH, ca standard de tratament pentru cancerul mamar. Suntem mândri de parteneriatul pe care îl avem cu Amethyst Radiotherapy", a declarat Cecilia de Leeuw, CEO al C-RAD.

SGRT îmbunătățeste poziționarea pacientului și crește precizia radioterapiei

Înainte de începerea tratamentului de radioterapie, fiecare pacient trece printr-o achiziție de imagini tomografice computerizate, care se utilizează la stabilirea planului de tratament. Specialiștii obțin astfel o imagine detaliată a dimensiunii, formei și localizării tumorale, pentru a elabora un plan de tratament personalizat. Datele sunt apoi transmise și către sistemul SGRT pentru a reproduce poziția pacientului de la CT-ul de simulare la aparatul din camera de tratament.

Avantajul tehnologiei Catalyst+ HD este precizia submilimetrică în livrarea tratamentului de radioterapie, fără aplicarea tatuajelor pe corpul pacientului.

Studiile3 au arătat că utilizarea sistemului SGRT reduce seminificativ deviațiile de poziționare a pacientelor cu cancer de sân în comparație cu sistemele laser, care utilizează marcaje/ tatuaje pe piele. În cazul pacientelor care au primit tratament tangențial, SGRT a oferit o precizie de ≤ 4 mm în 95% din ședințele de tratament, în timp ce sistemele laser au oferit aceeași precizie în 84% din ședințe. În cazul pacientelor care au primit tratament locoregional, valorile corespunzătoare au fost de 70%, respectiv 54%. Prin reducerea erorilor de poziționare, tehnologia SGRT îmbunătățește considerabil precizia tratamentului.

Importanța echipei în tratamentul de radioterapie cu management respirator

Implementarea acestor tehnici speciale de radioterapie cu monitorizarea respirației și mișcării pacientului este o muncă de echipă și necesită colaborarea dintre radioterapeuți, fizicieni medicali și tehnicieni de radioterapie pe tot parcursul tratamentului, de la momentul achiziției imagistice de la computerul tomograf și pe parcursul fiecărei ședinte.

În România, clinicile de radioterapie Amethyst din București și Timișoara oferă tratamente de radioterapie de ultimă generație și au adoptat tehnologia SGRT împreună cu tehnica DIBH ca standard de tratament pentru cancerul de sân.

La Amethyst Radiotherapy ne-am angajat să fim lideri în domeniul radioterapiei și să oferim servicii de cea mai înaltă calitate pacienților din România, folosind cele mai avansate tehnici disponibile. Integrarea tehnologiei de ultimă generație de la C-RAD în fluxul nostru de lucru ne permite să îmbunătățim eficiența și siguranța tratamentelor și, astfel, să oferim un nivel de îngrijire comparabil cu cel al centrelor internaționale de excelență în radioterapie”, a declarat dr. Ciprian Casian, CEO Amethyst România.

Potrivit raportului 2023 Country Cancer Profile4, cancerul de sân constituie 28% din cazurile noi de cancer la femei, ceea ce îl situează ca fiind cel mai răspândit tip de cancer feminin. România raportează cea mai scăzută rată de screening mamar din UE, doar 9% dintre femeile cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani efectuând un control mamar regulat, față de media UE de 66%. Rata de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul de sân în România este de 75%, în timp ce media UE este de 83%.

Despre C-RAD

C-RAD dezvoltă soluții de imagistică ghidată de suprafață pentru radioterapie, care permit administrarea precisă a dozei de radiații la nivelul tumorii, protejând în același timp țesuturile sănătoase de expunerea nedorită. Prin utilizarea camerelor 3D de mare viteză în combinație cu realitatea augmentată, C-RAD facilitează procesul inițial de configurare a pacientului și monitorizează mișcarea acestuia în timpul tratamentului, pentru a asigura un nivel înalt de siguranță, un flux de lucru eficient și o precizie îmbunătățită. C-RAD monitorizează mișcările printr-o tehnologie non invazivă și non ionizantă, fără a utiliza tatuaje și evitând dozele nedorite de radiații rezultate din verificările imagistice suplimentare, ceea ce oferă pacienților un confort sporit.

Despre Amethyst Radiotherapy

Amethyst Radiotherapy este prima și cea mai mare rețea pan-europeană de clinici de radioterapie, având în prezent 15 clinici în 7 țări. Clinicile Amethyst oferă pacienților bolnavi de cancer servicii medicale de cea mai înaltă calitate, utilizând cele mai noi tehnologii de radioterapie. Sub conducerea Prof. Dr. Kacso Gabriel, director medical Amethyst România, echipa medicală utilizează echipamente de ultimă generație și protocoale de tratament recunoscute la nivel internațional. În plus, Amethyst are parteneriate cu o rețea de centre de renume din Europa și Israel, asigurând pacienților accesul la cea mai bună tehnologie și expertiză medicală în domeniul radioterapiei.

Domenii: Farma

SC Pi 2 PR SRL

Agenție de PR și marketing premiată la nivel internațional, cu o experiență vastă în numeroase domenii de comunicare și marketing. Oferim consultanță companiilor și organizațiilor pe teme care țin...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!