Tips&tricks: cum să obţii repede şi uşor certificatul energetic

Publicat pe 27 Februarie 2020
Certificatele energetice sunt documente obligatorii când vine vorba despre clădiri care urmează să fie închiriate ori vândute sau la recepția unei construcții noi.

Certificatele energetice sunt acte care atestă cât de eficiente din punct de vedere al consumului de energie sunt acele construcții şi ne ajută chiar și la stabilirea  mai  corectă a prețurilor  de vânzare sau închiriere pentru imobile.

Cei care au nevoie de acest document pot descoperi în rândurile ce urmează care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru a obţine un certificat energetic în cel mai scurt timp.

Valabilitatea lui este de 10 ani de la emitere, dar se poate solicita și mai rapid altul dacă se schimbă eficiența energetică a clădirii (dacă se modernizează imobilul, de exemplu).

Pregătirea actelor imobilului

Solicitanții unui astfel de certificat trebuie să pregătească copii după o serie de acte ale imobilului.

Pe baza lor și a informațiilor obținute direct de specialiști pe teren (printr-o vizită la construcție), se pot face calculele necesare.

De ce acte ale clădirii este nevoie și dacă pentru o anumită clădire este nevoie de un certificat energetic sau nu vă pot informa cel mai bine specialiștii atestați, adică cei care le și întocmesc.

Auditorii energetici atestați

Doar auditorii energetici atestaţi de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice au dreptul să elibereze aceste documente.

În plus, doar auditorii energetici atestați având gradul profesional I au dreptul legal să elibereze certificatele de performanță energetică pentru toate tipurile de clădiri.

Ei sunt și singurii care pot întocmi auditul energetic pentru o construcție (a nu se confunda cu certificatul).

Clase energetice

Din cele 7 clase energetice, A este cea mai bună, iar G este cea mai slabă. Aceasta înseamnă că un imobil inclus în clasa A consumă anual mult mai puțină energie decât unul din clasa G.

În cât timp se eliberează și ce preț are un certificat energetic?

În cât timp emit acest document și ce preț are un certificat energetic vă poate spune tot auditorul ales de dumneavoastră.

Spre exemplu, auditorii energetici atestați de gradul I din cadrul Enermed Impex SRL București pot elibera un astfel de certificat energetic în maxim 24 de ore de la vizita la clădire și primirea copiilor după actele imobilului.

Pentru toate tipurile de clădiri este necesar un certificat de performanță energetică?

Desigur, sunt și câteva excepții de la această obligativitate.

Spre exemplu, clădirile cu o însemnătate istorică aparte, lăcaşurile de cult şi imobilele care urmează să fie folosite doar temporar (până la 2 ani) se număra printre excepţiile de regulă.

Practic, pentru acestea nu sunt necesare certificate energetice.


POPESCU STEFAN-RAZVAN PERSOANA FIZICA AUTORIZATA

Auditor energetic atestat gradul I, emite certificate energetice și întocmește audit energetic în București și județul Ilfov.De asemenea, oferă servicii de termografie în infraroșu în construcții...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!