Top 5 lecții financiare pentru seniori

Publicat pe 31 Iulie 2020
Niciodată nu este târziu să înveți lucruri noi, în special cum să gestionezi banii astfel încât să nu rămâi fără ei, de la lună la lună. Chiar dacă în prezent câștigi suficient încât să nu îți faci griji, este bine să te gândești și la perioada de după pensionare, care poate fi mai grea din punct de vedere financiar. Nici dacă primești o pensie mare nu este înțelept să nu economisești.

Educația financiară este esențială, indiferent de vârstă și de câștiguri. Nu doar că înveți să pui bani deoparte pentru situații neprevăzute, dar te ajută să îți gestionezi mai bine bugetul și să îți crești veniturile. De aceea, îți prezentăm cele mai importante lecții pentru a trăi fără griji la bătrânețe.

Mereu trebuie să cheltuiești mai puțin decât câștigi

Pentru a te putea descurca de la o lună la alta, trebuie să ții cont de un principiu simplu: să nu cheltuiești mai mult decât câștigi. Asta nu înseamnă să rabzi de foame până la ziua de salariu sau de pensie, ci să îți gestionezi câștigul și costurile în așa fel încât să nu cheltuiești mai mult într-o lună decât îți permiți. Pe scurt, pentru lucruri necesare zi de zi, evită să te împrumuți sau să folosești, fără control, cardul de credit. Însă, pentru a-ți ajunge banii lună de lună, trebuie să ții cont de lecția următoare. 

Siguranța ta depinde de un fond de urgență

Indiferent de venitul tău lunar, obișnuiește-te să economisești. Imediat ce încasezi banii de pensie, pune o parte din ei, cel puțin 10%, într-un cont separat de care să nu te atingi decât în cazuri de urgență. Vei dormi liniștit știind că, orice s-ar întâmpla, ai o rezervă de bani pe care să te bazezi. Poate că nu vor fi suficienți, dar cel puțin vor fi de ajutor. 

Economisirea, mai ușoară dacă ai un scop

Deși oricine, chiar și pensionarii, ar trebui să economisească doar pentru a avea o rezervă de bani, stabilirea unui obiectiv este mult mai motivantă. Chiar și un obiectiv imaginar te va ajuta să pui bani deoparte. Dar, cu siguranță ai câteva visuri pe care ai vrea să ți le îndeplinești acum, după ieșirea la pensie, când ai mai mult timp liber. Poate că ți-ai dorit foarte mult cândva să călătorești într-o țară anume, să investești într-o pasiune de care nu ai mai avut timp sau chiar să începi un mic business. Oricare ar fi visul tău, economisirea este cea mai bună soluție. Chiar dacă nu îți ajung banii, tu și partenerul tău sau partenera ta puteți face împrumuturi online pentru pensionari, care se obțin rapid și ușor fără să vă deplasați de acasă. 

Să cumperi când sunt reduceri nu înseamnă să cheltuiești inteligent

Ofertele din magazine nu te fac decât să cheltuiești mai mult și pe lucruri de care nu ai neapărat nevoie. Dacă găsești la reducere produsele pentru care ai intrat în magazin, atunci poți spune că ești avantajat. Altfel, să cumperi din impuls, pentru că ai văzut un preț semnalat cu roșu, înseamnă să scoți mai mulți bani din buzunar. Chibzuiala este cuvântul pe care trebuie să-l ai mereu în minte atunci când mergi la cumpărături.

Banii nu aduc fericirea, dar îți permit sa trăiești fără griji

Banii sunt energie. Folosiți cu intenții bune, îți aduc doar avantaje: te ajută să plătești facturile la timp, să îți cumperi lucruri de care ai nevoie, te scapă de stres și de griji. De aceea, este important să nu cheltuiești tot ceea ce câștigi într-o lună, să nu te îndatorezi pentru a cumpăra lucruri pe care nu ți le permiți și să economisești. Gândește-te doar în cazul în care te vei îmbolnăvi cât de mult te vor vor ajuta economiile să cumperi medicamentele de care ai nevoie. 

Așadar, transformă aceste lecții financiare în obiceiuri și vei vedea că vei trăi mai liniștit. Mai mult, vei putea economisi ca să ai în situații neprevăzute. Începe cu pași mici, și, în timp, vei prinde gustul siguranței oferite de modul eficient în care gestionezi banii și de rezerva pe care o deții. 

Domenii: Finante-banci

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!