Top 5 trenduri culinare ale anului 2019

Publicat pe 2 August 2019
Chiar dacă a reprezentat dintotdeauna o preocupare majoră la nivel social, alimentația atrage tot mai mult interes în această perioadă, îndeosebi datorită preocupării oamenilor pentru un stil de viață sănătos.

 La aceasta, se adaugă și variantele tot mai numeroase din care oamenii pot alege, astfel că anul 2019 reprezintă o perioadă foarte specială din punct de vedere al trendurilor culinare. Care sunt elementele care atrag cel mai mult atenția și către ce se îndreaptă consumatorii români? 

1. Mâncarea gut-friendly

Element destul de nou în viața românilor, acest tip de hrană constă în alimente precum avocado, somon, afine, spanac sau mere, care au capacitatea de a menține sănătoase organele implicate în procesul de digestie și nu numai. Acest tip de regim alimentar descurajează obezitatea, diabetul și problemele inimii, dar contribuie și la reducerea depresiei și a altor probleme ale sistemului nervos. Stilul de viață actual presupune destul de mult sedentarism și stres, astfel că alimentația sănătoasă este văzută ca o metodă foarte bună de contracarare a acestor factori. Nu este de mirare că inclusiv regimurile alimentare de tip raw-vegan au tot mai mulți adepți și în țara noastră. 

2. Mâncarea Sud-Americană

Un new-entry în topul preferințelor culinare ale românilor este reprezentat de mâncarea specifică sudului Americii, îndeosebi cea mexicană. Foarte gustoasă și condimentată, aceasta a cucerit gusturile consumatorilor, care se orientează tot mai mult către feluri de mâncare precum taco, chilli con carne sau quesadilla de pui. Mâncarea argentiniană și cea braziliană a crescut și ea în popularitate, fapt dovedit de apariția și succesul unor restaurante cu specific. Chiar dacă nu este neapărat la fel de sănătoasă precum mâncarea chinezească sau cea gut-friendly, bucătăria Sud-Americană a prins foarte bine în rândul românilor, în perioada recentă. 

3. Mâncarea chinezească 

Deja destul de populară în România, mâncarea chinezească se află pe val și în 2019. Aromele intense, calitatea de a nu fi greu digerabilă și prețurile accesibile fac din mâncarea chinezească una dintre preferatele românilor, care o aleg deseori, atât pentru masa de prânz cât și pentru cină. Numărul restaurantelor cu specific chinezesc a crescut, iar varietatea felurilor puse la dispoziție a urmat același trend. 

4. Mâncare livrată la domiciliu

Companiile specializate în food delivery s-au transformat într-un adevărat fenomen în România, iar extinderea lor chiar și în orașele mai mici dovedește că oamenii sunt foarte interesați să apeleze la astfel de servicii. Cu o gamă foarte variată de restaurante de la care clienții pot alege felul preferat, firmele care asigură livrare de mancare la domiciliu  reprezintă o adevărată revelație pentru domeniul alimentar din România. Prin aceste servicii, clienții au acces rapid la mâncărurile preferate, costurile de transport fiind minore sau chiar inexistente, în funcție de valoarea comenzii. 

Diversitatea și gradul sporit de comoditate asigurat de această metodă de procurare a hrănii au atras oamenii ca un magnet. La acestea se mai adaugă și promoțiile pe care firmele de food delivery le pun deseori la dispoziția consumatorilor, astfel că interesul acestora nu poate fi decât unul sporit. Serviciile de livrare sunt tot mai populare, astfel că este probabil ca ele să se dezvolte și mai mult și să devină una dintre opțiunile principale ale românilor atunci când vine vorba de asigurarea unei mese. 

5. Donare și reducerea risipei

Dacă opțiunile culinare variază în funcție de gusturi, obiective și disponibilitatea de a încerca lucruri noi, modul în care este văzută impactul obiceiurilor alimentare asupra mediului înconjurător a început să fie unul, în general, caracterizat de conștientizare. Inclusiv din punct de vedere legislativ, restaurantele sunt îndemnate să evite risipa de alimente și să ofere ajutor celor aflați în nevoie. Totodată, consumatorii de rând au tendința de a fi mai atenți cu privire la modul în care își prepară hrana, urmărindu-se reducerea surplusului. Acest lucru contribuie atât la gestionarea mai eficientă a resurselor alimentare, cât și la economii financiare destul de importante. 

Conștientizarea importanței alimentației în viața societății, dar și a fiecărui individ în parte este un pas important, pe care românii au reușit să înceapă să îl facă, iar accesul la informație, îndeosebi datorită internetului, a contribuit la acest fenomen. Nu este de mirare, deci, că se urmărește eficientizarea procesului alimentar, dar și experimentarea unor gusturi și arome specifice altor culturi. 

Domenii: Educatie

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →