Top produse utile în îngrijirea culturilor agricole

Publicat pe 13 Mai 2022
Pe parcursul întregii perioade de vegetație, plantele de cultură au nevoie în primul rând de o cantitate suficientă de apă și substanțe nutritive. Aceste resurse nu sunt însă suficiente pentru a avea garanția unei recolte bogate. Culturile sunt expuse și riscului atacurilor dăunătorilor și agenților patogeni care provoacă boli ale plantelor, astfel că se impun și măsuri de protecție.

Pentru a asigura plantelor toate aceste condiții, fermierii apelează la o serie de produse, pe care le vom descrie în cele ce urmează.

Îngrășăminte

Aceste produse au rolul de a asigura necesarul de substanțe nutritive din sol, putând fi administrate atât înainte de înființarea culturilor cât și pe parcursul perioadei de vegetație.

Azotul, potasiul și fosforul sunt cele mai importante elemente necesare în hrănirea plantelor, astfel că îngrășămintele care le conțin sunt denumite îngrășăminte principale.

Îngrășămintele secundare conțin sulf și calciu în diferite proporții, acestea fiind alte doua elemente nutritive care ajută plantele să se dezvolte.

Mai există și îngrășăminte care conțin microelemente, adică un complex de minerale la fel de importante în nutriția plantelor.

Îngrășămintele chimice și cele organice se împrăștie direct pe sol, în timp ce îngrășămintele foliare se administrează sub formă de soluții lichide, care sunt absorbite de plante la nivelul frunzelor.

Erbicide

Rolul acestor substanțe este acela de a preveni și a combate buruienile care apar în culturi și pot compromite întreaga recoltă. Buruienile sufocă plantele de cultură și consumă resursele nutritive din sol, iar din acest motiv trebuie stârpite în mod eficient.

Erbicidele acționează dacă sunt aplicate corespunzător culturii, ținând cont de faptul că pentru fiecare categorie de plante există anumite tipuri de buruieni, iar pentru fiecare tip de buruieni se folosesc substanțe specifice.

Erbicidele pot fi folosite pentru a preveni apariția buruienilor, caz în care se aplică direct pe sol pentru a ajunge la semințele acestora și a le opri din germinare. Pentru aceasta, se folosesc erbicide preemergente, care nu pot ajunge la toate semințele din sol, însă reduc considerabil numărul buruienilor care vor răsări.

Împotriva acestora se folosesc erbicide postemergente, cu aplicare direct pe plantă. Substanțele sunt absorbite în țesutul vegetal al buruienilor la nivelul frunzelor, unde blochează procesul de fotosinteză, ducând în final la moartea plantelor dăunătoare. Erbicidele postemergente acționează selectiv, otrăvind buruienile și neavând nici un efect nociv asupra plantelor de cultură.

Mai există și erbicide totale, care distrug orice urmă de vegetație și sunt eficiente pentru curățarea terenurilor.

Fungicide

Bacteriile și ciupercile sunt agenții patogeni care provoacă cele mai multe boli specifice plantelor. Contaminarea se face pe mai multe căi, iar bolile se pot transmite ușor de la o cultură la alta și chiar de la un sezon la altul.

Tratamentele cu fungicide împiedică apariția acestor boli, având și efect curativ atunci când plantele au fost deja infectate.

Fungicidele de contact se aplică direct pe plantă și acționează ca un scut la exterior, ținând la distanță și neutralizând agenții patogeni. Acționează pe o perioadă scurtă, de 7-10 zile, însă dacă plantele sunt „spălate” între timp de o ploaie sau de apa de la irigații, efectul protector dispare mai devreme.

Mult mai eficiente sunt fungicidele sistemice, care se aplică tot pe suprafața plantelor, dar sunt adsorbite în țesutul vegetal. Acționează din interior pe o perioadă mai îndelungată, care poate ajunge la 3-4 săptămâni, iar precipitațiile nu le afectează eficiența.

De asemenea, spre deosebire de fungicidele de contact - care au doar rol de protecție, fungicidele sistemice acționează și ca tratament curativ, oprind evoluția bolilor și limitând astfel pagubele ce pot apărea.

Lista este mult mai lungă, însă produsele despre care ți-am vorbit nu pot fi trecute cu vederea, pentru că au o importanță majoră în orice cultură agricolă.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!