Top trei cele mai îndrăgite deserturi românești

Publicat pe 22 Ianuarie 2021
Bucătăria românească are o tradiție foarte îndelungată și atunci când vine vorba despre dulciuri, iar faima deserturilor noastre a depășit de mult hotarele țării.

Fie că e vorba despre cozonacii delicioși și pufoși, preparați de Sărbători sau de papanași ori poale-n brâu, rar vei găsi pe cineva care să strâmbe din nas în fața acestor bunătăți.

Aproape sigur ți-am făcut poftă cu această introducere, așa că îți oferim rețetele celor mai cunoscute deserturi românești, pentru a te putea delecta cu ele oricând vrei.

Papanași

Lista de ingrediente:

  • 300 de grame de brânză de vaci;
  • două ouă;
  • 150 de grame de făină;
  • 100 de grame de zahăr;
  • două linguri de griș;
  • un plic de zahăr vanilat;
  • jumătate de linguriță de praf de copt;
  • jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • coaja unei lămâi BIO;
  • sare;
  • smântână;
  • dulceață, preferabil, din fructe de pădure;

Pune, într-un castron zahărul, făina, praful de copt, bicarbonatul, grișul, sarea, coaja de lămâie și zahărul vanilat și amestecă-le bine. Pune într-un alt bol brânza de vaci și ouăle și procedează la fel. Toarnă ușor primul amestec peste cel din brânză și ouă, amestecând continuu până când se formează un aluat. Ia, din acest aluat, bucăți potrivite ca mărime care trebuie tăvălite prin făină și apoi modelate sub forma unei bile. Aplatizează-le și găurește-le în mijloc, după care, pune-le într-o tavă. Încinge uleiul la foc mediu și prăjește papanașii astfel formați, unul câte unul, până când se rumenesc. Lasă să se scurgă uleiul și servește-i ornați cu smântână și dulceață.

Plăcintă dobrogeană

Pentru a prepara un astfel de desert delicios, ai nevoie de:

  • O jumătate de kilogram de telemea sau amestec de telemea cu brânză de vaci
  • 500 ml de smântână
  • 150 ml de ulei
  • 6 ouă
  • un pachet de foi de plăcintă

Mai întâi, sfărâmă brânza cu o furculiță sau dă-o pe răzătoare. Amestecă brânza cu 3 din cele șase ouă, bătute în prealabil, ca pentru omletă. Peste amestecul de brânză și ouă, adaugă și jumătate din cantitatea de smântână. Tocmai ai obținut compoziția pe care o vei întinde apoi pe foile de plăcintă.

Înainte de asta, ia câte două foi din pachet și unge-le cu puțin ulei, după care, întinde-le într-o tavă. Pune compoziția uniform peste ele și rulează foile. Repetă procedura pentru a obține mai multe rulouri. Unge-le cu amestecul obținut din ouăle și smântâna rămase, după care bagă-le la cuptor și lasă-le să se rumenească la 180 de grade C.

Găluște cu prune

Pentru a prepara aluatul, ai nevoie de:

  • 200 de grame de piure obținut din cartofi fierți și pisați;
  • un ou;
  • 5-6 linguri de făină;
  • 20-30 de prune fără sâmburi;

Pentru prepararea crustei, îți trebuie două căni de pesmet, 5-6 linguri de zahăr, o jumătate de linguriță de scorțișoară. La toate acestea, mai adaugă circa 150 ml ulei în care vei prăji pesmetul.

Piureul de cartofi se amestecă ușor cu oul și făina, până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Fă, din acest aluat, două suluri, pe care le tai, apoi, în 10-12 bucăți fiecare. Strivește, apoi, fiecare bucată ușor, cu mâna, pentru a-i da o formă rotundă. În mijlocul fiecărei forme, așază câte o prună, pe care este musai să o învelești cu bucata de aluat, formând gălușca.

Găluștele se pun în apă clocotită și se lasă la fiert până se ridică la suprafață. În timp ce se scurg de apă, prăjește puțin pesmetul în ulei, până devine arămiu, după care amestecă bine cu zahărul și scorțișoara. La final, găluștele se tăvălesc în acest amestec și sunt gata pentru servire.

 

Nu ne mai rămâne acum decât să îți urăm spor la treabă și, apoi, poftă bună!

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!