Tot ce trebuie sa stii despre conceptul de acoperis verde – Acoperisuri verzi pentru orase sanatoase

Publicat pe 27 Martie 2018
Noua generatie de arhitecti peisagisti, constructori si proprietari recunosc si promoveaza avantajele crearii spatiilor verzi pe acoperisuri.

Acoperisurile verzi sunt fara doar si poate o solutie pentru diminuarea efectului de insula termica urbana, alaturi de beneficiile estetice adaugate constructiilor caracterisitice oraselor.

Acoperisuri verzi – Economie energetica si decor urban deosebit

Conceptul de acoperis verde este adus in discutie in multe ocazii de un alt concept – fenomenul de insula termica urbana.

Ce este si cum are loc fenomenul de insula termica urbana?

Caldura din timpul verii, traficul intens, activitatea industriala masiva, radiatiile solare care incalzesc betonul, toate acestea determina supraincalzirea betonului, asfaltului si a altor materiale care alcatuiesc arhitectura urbana mult mai repede decat pot incalzi vegetatia – copaci, plante, verdeata.

Rezultatul este o mare zona incojurata de aer cald si fierbinte in zilele cu temperaturi ridicate – insula termica – si cresterea necontrolabila a temperaturii, preponderent in marile zone urbane si mai putin in asezarile rurale si orasele cu mai putini locuitori sau slab industrializate.

Mai putin sesizabil in timpul iernii, fenomenul este resimtit in timpul verii, ceea ce determina utilizarea aparaturii de ventilatie, climatizare, racire instalata in locuinte, centre comerciale, spatii de afaceri.

Cresterea utilizarii acestor echipamente rezulta in cererea mare de energie, presiune asupra retelelor electrice si facturi mari la sfarsitul lunii.

Cum remediaza acoperisurile verzi daunele provocate de acest fenomen?

1. Beneficiile energetice ale acoperisurilor verzi - Solutioneaza pe termen scurt si lung aceste probleme, atat pentru utilizatorii cladirii respective, dar si pentru mediul inconjurator si comunitate.

Plantele care alcatuiesc structura acoperisului verde reduc fluxul de caldura si diminueaza drastic cererea zilnica de consum de energie electrica;

2. Beneficii aduse arhitecturii - Efect benefic asupra acoperisului propriu-zis, care este un spatiu expus in mod direct actiunii vantului, soarelui, precipitatiilor si variatiilor mari de temperatura;

3. Optimizarea sistemelor de colectare si gestionare a apelor pluviale - Gradinile realizate pe acoperisuri prezinta avantajul de a gestiona eficient precipitatiile, deopotriva prin curatarea si reducerea cantitatii eliminate prin sistemele locale de canalizare.

Decorul unic – O oaza de relaxare pentru utilizatorii directi si pentru comunitate

Beneficiile financiare, energetice si ecologice sunt completate de estetica speciala pe care o adauga toate tipologiile de acoperisuri verzi oraselor.

Fie ca se va opta pentru acoperis extensiv, intensiv sau pereti verticali, orice spatiu verde va fi prilej de relaxare si delectare.

Gradinile de tip intensiv aduc in atentie un hobby mai greu practicat in zonele urbane, in special pentru cei care locuiesc la bloc, si anume: gradinaritul.

Acoperisurile de tip intensiv sunt proiectate pentru a putea fi plantati chiar si arbori si arbusti, conform structurii si sarcinii suportate de membrana acoperisului.

Odu Green Roof – Proiecte reusite si experienta vasta in proiecte ample pentru acoperis si terasa verde

Complexitatea unui astfel de proiect impune contactarea unei companii specializate, care dispune de materialele si plantele adecvate fiecarui tip de acoperis verde, dar si cunostintele necesare implementarii proiectului.

Cunoasterea demersurilor si a documentatiei obligatorii reprezinta de asemenea un aspect mai putin accesibil persoanelor neavizate: codul cladirii, accesibilitate, restrictii si reglementari in ceea ce priveste protectia impotriva incendiilor, capacitatea structurala - daca si cata incarcatura poate sustine acoperisul.

Reprezentantii Odu Green Roof sunt specialisti licentiati in proiectarea si realizarea acoperisurilor verzi, avand experienta de 10 pe piata de profil, oferind servicii complete de instalare si consiliere pentru a lua decizia optima privind tipologa potrivita cladirii vizate.

Date de contact

Telefon – 0744 556 594

E-mail - office@odu.ro


AGENTIA FORTIN SRL

Agenția Fortin aduce împreună o echipă formată din artiști web design, art direction, copywriting, programare și SEO pentru a dezvolta concepte de comunicare profitabile.

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →