Tot ce trebuie să știi despre tehnologia cloud

Publicat pe 30 Iulie 2020
Tehnologia cloud sau cloud computing este un sistem de servicii care oferă stocarea datelor, diferite aplicații, servere și rețele. Toate aceste servicii sunt accesate prin internet. Datorită tehnologiei cloud, nu mai trebuie să investești într-un departament IT care presupune achiziționarea unor baze de date, echipamente, software.

Practic, această tehnologie îți permite să-ți stochezi informațiile într-o bază de date întreținută de furnizorul de servicii cloud. Așadar, nu ai nevoie de echipamente speciale sau de dispozitive de stocare de mare capacitate.

Tehnologia cloud este accesibilă, într-o formă sau alta, tuturor celor care utilizează internetul. Pentru companii, un astfel de sistem are numeroase avantaje, fiindcă în afaceri este nevoie de o organizare bună și de un management eficient al costurilor. Iată ce trebuie să știi despre tehnologia cloud.

Cum funcționează tehnologia cloud

Tehnologia cloud nu necesită achiziționarea unor hard diskuri cu o capacitate mare ci îți stochează datele în anumite centre speciale. Tot ce trebuie să faci este să le urci în cloud, folosind internetul. Centrele de date sunt clădiri deținute de furnizori, în care sunt depozitate serverele și sistemele de stocare.

Datele pe care le transmiți în cloud vor fi copiate și depozitate în mai multe servere diferite. Acest lucru te ajută să ai mereu acces la datele tale, indiferent de ceea se întâmplă cu unele servere. Spre exemplu, dacă un server se strică sau este închis temporar, vei avea în continuare acces la datele urcate în cloud, pentru că acestea sunt copiate și în alte servere funcționale. Este important să știi că datele tale sunt criptate, ceea ce le asigură un anumit nivel de securitate.

Tipuri de cloud computing

Există mai multe tipuri de tehnologii cloud, dar nu există unul care să fie potrivit pentru toată lumea. Tipul de cloud computing trebuie ales în funcție de nevoile tale.

Tehnologia cloud poate fi publică, privată sau hibridă:

  • Cloud public – infrastructura IT este administrată de furnizorul de cloud, prin internet.
  • Cloud privat – presupune utilizarea serviciilor doar de o singură organizație sau afacere, utilizând o rețea privată. Acest cloud poate fi depozitat în locația organizației sau într-un centru al furnizorului. Cloudul privat oferă un nivel ridicat de securitate.
  • Cloud hibrid – este o combinație între cloudul public și cel privat. Acest tip oferă flexibilitate, datorită faptului că aplicațiile principale pot fi stocate în serverele private, iar cele secundare în serverele furnizorului. Cloudul hibrid este potrivit în situațiile în care este nevoie de un nivel mai ridicat de securitate doar pentru anumite fișiere sau aplicații.

Utilizările tehnologiei cloud

Tehnologia cloud poate fi utilizată în mai multe domenii. Mulți dintre noi folosim deja această tehnologie fără să ne dăm seama. Dacă ai nevoie de internet pentru filme, muzică, ca să realizezi documente, să trimiți emailuri și alte acțiuni de acest gen, este posibil ca tehnologia cloud să stea la baza acestora. Însă, această tehnologie este utilizată și de corporații și unele organizații, cum ar fi Ciel cloud salarii.

Tehnologia cloud poate fi folosită pentru a crea și a testa aplicații, pentru a stoca baze de date și fișiere, pentru a te conecta cu alți utilizatori, pentru a livra actualizări ale aplicațiilor, dar și pentru transmite campanii de marketing unor anumite segmente de populație, în funcție de preferințele lor.

Beneficiile tehnologiei cloud

Cloud computing este utilizat datorită avantajelor pe care acesta le presupune:

1. Costuri reduse

Datorită tehnologiei cloud, nu mai e nevoie de achiziționarea componentelor hardware (echipamente, computere) și software sau de plata experților în IT.

2. Creșterea productivității

Un departament IT consumă mult timp pentru gestionarea sarcinilor. Un cloud computing este mai ușor de utilizat, pentru că multe operațiuni sunt efectuate automat. În acest mod, personalul se poate focusa asupra altor targeturi.

3. Viteză de procesare

Multe servicii de cloud computing se află doar la câteva clickuri distanță. De aceea, ritmul de lucru se îmbunătățește.

4. Protecție a datelor

Furnizorii de cloud computing oferă un anumit nivel de securitate a datelor, mai ales în cazul cloudului privat sau cel hibrid.

5. Servicii performante

Serviciile de cloud computing sunt de ultimă generație, ceea ce înseamnă că operațiunile efectuate sunt rapide și eficiente, iar centrele de date sunt constant actualizate. Astfel, servicii precum un calculator de salariu va fi la zi în cloud.

6. Accesibilitate

Serviciile cloud pot fi accesate de pe orice dispozitiv, atât timp cât există o conexiune la internet. Toți utilizatorii autorizați au acces la resurse.

7. Flexibilitate

Abonatul la serviciile cloud are libertatea să aleagă capacitatea de stocare și să opteze pentru funcțiile de care are nevoie.

8. Back-up asigurat

Prin cloud computing, datele sunt copiate pe mai multe servere, astfel încât poți fi sigur că acestea nu vor fi distruse.

Așadar, tehnologia cloud este o platformă modernă, utilă în multe domenii de activitate, care oferă o serie de facilități utilizatorilor.

Domenii: IT

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!