Tot ce trebuie să știi înainte de a accepta un job în străinătate

Publicat pe 31 Iulie 2020
De multe ori, tentația de a deveni angajat în străinătate este destul de mare, însă decizia de a accepta o astfel de schimbare trebuie să fie fundamentată pe o analiză atentă a situației personale, a calificării și experienței cerute pentru ocuparea locului de muncă. De asemenea, sunt importante aspecte ce țin de nivelul de cunoaștere a limbii statului respectiv, de posibilitățile de cazare, de varii detalii de transport.

 E esențial, totodată, să înțelegi costul vieții în orașul sau în regiunea unde te vei reloca și să cunoști cât mai multe detalii care îți pot influența calitatea vieții în această etapă.

Intrarea în Uniunea Europeană a României a însemnat și posibilitatea de a accesa, practic, orice loc de muncă în oricare stat membru, fără a mai fi necesară obținerea vreunui document sau permis suplimentar din partea autorităților. 

Cunoașterea limbii

Liberalizarea pieței muncii nu înseamnă, însă, că oricine poate ocupa orice loc de muncă, chiar dacă îndeplinește criteriile de competență profesională și de experiență în domeniu. În foarte multe dintre statele UE este necesară dovedirea cunoașterii limbii oficiale a statului în care urmează să se desfășoare activitatea, la un nivel care să permită comunicarea eficientă. Astfel, cele mai multe anunțuri precizează nivelul cerut sub forma: B2, C1 etc.

În Germania, cele mai căutate și mai ofertante joburi sunt în domeniul medical, iar pentru a te angaja și pentru a obține documentele de autorizare necesare desfășurării activității, trebuie să demonstrezi cunoașterea limbii germane la un anumit nivel. De aceea, în asemenea situație, sunt necesare cursuri de limbă germană pentru asistenți medicali. Nu este o limbă facilă, însă, dacă există dorința reală de a munci și a trăi în Germania, cu siguranță se vor găsi timpul și posibilitățile de asimilare a acestei limbi, cel puțin la nivel acceptabil. O certificare de nivel minim B2 garantează, de exemplu, obținerea documentului de autorizare pentru prestarea activității, precum și angajarea în orice spital din Germania.

Cunoașterea limbii nu este doar o cerință legală, minimă, pentru ocuparea unui loc de muncă, dar și o condiție de bază pentru a reuși o integrare în mediul de lucru și în societatea țării adoptive. Necunoașterea limbii este o barieră insurmontabilă în formarea de relații de muncă eficiente, în legarea de prietenii cu vecinii și locuitorii țării de adopție. Disconfortul pe care îl generează comunicarea exclusiv non-verbală și efortul din partea interlocutorului de a înțelege și de a se face înțeles nu pot lăsa loc decât cel mult unei toleranțe oarecum forțate, nicidecum unei relații interumane normale.

Cazarea și logistica

Costul închirierii unei locuințe, dacă acesta nu este acoperit de angajator, poate fi unul foarte mare, mai ales dacă imobilul este situat în proximitatea locului de muncă. De aceea, înainte de a accepta oferta, trebuie să evaluezi atât ofertele imobiliare din zonă, cât și distanța pe care o avem de parcurs către locul de muncă.

Un alt cost – deloc de neglijat din punct de vedere financiar și mai ales al timpului efectiv petrecut pe drum – este cel al transportului. De exemplu, cu toate că infrastructura Germaniei este performantă, deplasarea către serviciu și înapoi ar putea deveni o problemă spinoasă, în funcție de distanța existentă între locul de cazare și job.

Impactul psihologic

O reală și foarte importantă problemă o poate constitui impactul psihologic provocat de schimbarea ce are loc în viața ta. Această schimbare trebuie să fie evaluată cu maturitate, deoarece atitudinea pozitivă în fața noii provocări este esențială pentru reușita în acest demers. Fiecare stat, fiecare cultură are propriile particularități, legi, obiceiuri, pe care nu le cunoști și care, dacă nu sunt respectate, pot fi cauza unor incidente nefericite.

Relocarea nu reprezintă un proces neapărat ușor, iar adaptarea la modul de viață și de muncă din țara adoptivă poate fi chiar un șoc. În consecință, decizia de a pleca în străinătate pentru a munci nu este una ușoară și trebuie luată punând în balanță toate informațiile la care avem acces. Cel mai important rămâne să înțelegi ce îți dorești cu adevărat, să te pregătești cât poți de bine și să contezi pe sprijin profesionist atunci când vrei calitate pe termen lung. 

Domenii: Educatie

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!