Transaminazele: Ce sunt și care sunt valorile normale

Publicat pe 26 Ianuarie 2023
Ficatul este cel mai mare organ parenchimatos al corpului uman. Rolul său este de a filtra sângele pentru a elimina toxinele rezultate din procesele metabolice sau ajunse accidental în organism, dar aceasta nu e singura sa funcție.

Ficatul este cel mai mare organ parenchimatos al corpului uman. Rolul său este de a filtra sângele pentru a elimina toxinele rezultate din procesele metabolice sau ajunse accidental în organism, dar aceasta nu e singura sa funcție. Ficatul este implicat în procesul de coagulare a sângelui, este responsabil pentru producerea bilei - fluidul plin de enzime care contribuie la digestia grăsimilor, gestionează aminoacizii indispensabili funcționării organismului, depozitează unele vitamine și minerale, procesează glucoza și mai are multe alte roluri.

Ce sunt transaminazele?

Pentru a putea îndeplini rolul de filtru pe care îl are, ficatul sintetizează enzime denumite transaminaze. Cele mai cunoscute transaminaze sunt:

  1. Alanin-aminotransferaza (TGP/ALAT);
  2. Aspartat-aminotransferaza (TGO / AST) [1].

Alanin-aminotransferaza

Mai bine cunoscută cu prescurtarea TGP, alanin-aminotransferaza se găsește în principal la nivelul ficatului și, în concentrații mai mici, în rinichi, miocard, mușchi și pancreas.

TGP este considerat cel mai fidel indicator pentru detectarea leziunilor hepatice, fiind mai specific decât TGO [2].

TGP poate crește mult în afecțiuni hepatice virale sau sub influența unor factori hepatotoxici, dar creșterea valorilor nu se corelează cu severitatea leziunilor sau cu prognosticul, de aceea este necesară efectuarea de determinări repetate pentru monitorizarea evoluției bolii [3].

Aspartat-aminotransferaza

Cunoscută cu denumirea de TGO, aspartat-aminotransferaza se întâlnește la nivelul mai multor țesuturi, printre care miocard, musculatură, rinichi, pancreas, splină; acesta este motivul pentru care TGO este considerat un indicator mai puțin sensibil al funcției hepatice.

TGO crește în toate afecțiunile hepatice, dar poate crește și în alte boli, mai ales în infarctul miocardic și în bolile musculare [1].

Valori normale și mod de determinare

Determinarea valorilor TGO și TGP se realizează dimineața, înainte ca pacientul să mănânce. Se recoltează o probă de sânge venos care se prelucrează pentru determinarea cantitativă a celor două enzime.

Valorile normale pentru TGO și TGP variază în funcție de metoda de prelucrare a probei, de vârstă și sex. Valorile de referință pentru un adult sănătos sunt următoarele:

  • TGO: < 35 pentru femei, <50 pentru bărbați;
  • TGP: < 35 pentru femei, <50 pentru bărbați [3].

Medicul de medicină internă și medicul gastroenterolog sunt cei mai potriviți pentru a interveni în cazul unor creșteri ale valorilor transaminazelor.

Care sunt cauzele creșterii valorilor transaminazelor?

Există numeroși factori care pot afecta integritatea celulelor hepatice și pot determina transaminaze mărite. Printre cei mai frecvenți și mai agresivi se numără:

Steatoza hepatică: este cunoscută, în popor, ca „ficat gras” și apare frecvent ca urmare a obezității sau a unui consum crescut de alcool. De cele mai multe ori, steatoza hepatică este asimptomatică. Uneori, se poate manifesta printr-o stare de oboseală, durere abdominală ușoară sau prin creșterea în dimensiuni a ficatului [1];

Hepatita virală: reprezintă o inflamație a ficatului și poate fi determinată de o multitudine de factori, cel mai adesea de o infecție virală. Simptomele hepatitei virale includ: icter, urină închisă la culoare, greață și vărsături, oboseală, dureri abdominale, febră, lipsa poftei de mâncare [2];

Unele medicamente și suplimente: antiinflamatoarele nesteroidiene de tipul paracetamolului și ibuprofenului, statinele folosite pentru reglarea colesterolemiei, unele medicamente pentru susținerea funcției inimii și unele antidepresive se pot asocia cu afectare hepatică. Excesul de vitamina A este, de asemenea, incriminat în creșterea transaminazelor. Apelează la medicul de medicină internă pentru ajustarea tratamentului, în cazul în care te afli în această situație [3];

Unele infecții virale: mononucleoza infecțioasă și infecția cu citomegalovirus se asociază adesea cu o creștere a valorilor transaminazelor. Infecția cu citomegalovirus este adeseori asimptomatică, la persoanele cu un sistem imunitar competent. În cazul mononucleozei, ea poate evolua cu o creștere semnificativă în dimensiuni a amigdalelor și limfonodurilor, durere în gât, inflamația splinei, febră și dureri de cap [4].

Există o mare varietate de afecțiuni care se pot asocia cu creșterea transaminazelor. O mare parte din populație înregistrează, temporar, transaminaze crescute, dar este important să consulți medicul în această situație, pentru o abordare terapeutică adecvată.

Bibliografie

  • Al-Busafi, Said A., and Nir Hilzenrat. “Mild Hypertransaminasemia in Primary Care.” ISRN Hepatology, vol. 2013, 2013, pp. 1–6, 10.1155/2013/256426, accesat la 6.01.2023;
  • Christiano, Donna. “What Causes Transaminitis?” Healthline, Healthline Media, 16 Oct. 2017, www.healthline.com/health/transaminitis, accesat la 6.01.2023;
  • “Elevated Liver Enzymes Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/symptoms/elevated-liver-enzymes/basics/causes/sym-20050830, accesat la 6.01.2023;
  • Oh, Robert C., and Thomas R. Hustead. “Causes and Evaluation of Mildly Elevated Liver Transaminase Levels.” American Family Physician, vol. 84, no. 9, 1 Nov. 2011, pp. 1003–1008, www.aafp.org/pubs/afp/issues/2011/1101/p1003.html, accesat la 6.01.2023.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!