Tratamentul endodontic - când este necesar și în ce constă

Publicat pe 29 Ianuarie 2021
Tratamentul endodontic este una dintre cele mai importante și complexe proceduri care se realizează într-un cabinet stomatologic. De aceea, sunt necesare echipamente moderne, dotate cu tehnologie de ultimă generație, pentru că această intervenție este singura care poate salva de la extracție un dinte foarte grav afectat.

Iată ce presupune un tratament endodontic și când este necesar.

Ce este tratamentul endodontic

Tratamentul endodontic se mai numește tratament de canal sau obturație de canal și presupune scoaterea nervului. Procedura este necesară atunci când o carie netratată la timp a distrus inclusiv interiorul dintelui, adică pulpa dentară, provocând infecție și o durere puternică. Dacă tratamentul endodontic este amânat, atunci singura soluție o reprezintă extracția dintelui, pentru că altfel infecția va ajunge la os. 

De asemenea, tratamentul endodontic, care se realizează la nivelul rădăcinilor dentare, este recomandat și atunci când un dinte a fost rupt, în urma unei lovituri sau dacă trebuie să fie șlefuit, pentru a se realiza o punte dentară.

Etapele intervenției

Tratamentul de canal ar trebui să fie realizat de către un medic endodont, care este specializat în aceste proceduri. Pacientul nu va simți durere, pentru că intervenția se realizează cu anestezie locală. Iată care sunt etapele acestui tratament.

  • Folosind un dispozitiv special, dotat cu microscop, stomatologul va îndepărta pulpa dentară infectată, apoi va curăța cu atenție interiorul dintelui. „Scoaterea nervului” înseamnă de fapt eliminarea pulpei dentare, adică a părții vii din interiorul dintelui.
  • Dintele este bine curățat pe interior și dezinfectat cu substanțe speciale.
  • Medicul va obtura dintele, adică îl va umple cu o substanță biocompatibilă și va sigila bine canalele. În acest fel, vor fi prevenite eventuale infecții ulterioare.
  • La finalul tratamentului endodontic, medicul va realiza o radiografie, pentru a verifica starea dintelui.
  • Ultimul pas presupune îmbrăcarea dintelui cu o coroană dentară, care să-l protejeze.

Tratamentul endodontic se poate realiza într-o singură ședință, astfel încât pacientul nu trebuie să facă mai multe vizite la medicul stomatolog. De asemenea, costul procedurii este unul accesibil și mult mai avantajos ca alternativa - extracție dentară urmată de un implant sau de realizarea unei punți dentare.

Dacă intervenția este corect realizată, iar pacientul respectă toate recomandările medicului privind igiena dentară și controlul periodic, atunci dintele tratat endodontic va rezista mult timp. În urma intervenției, dintele va putea fi păstrat, iar pacientul va avea de câștigat din toate punctele de vedere: își va menține zâmbetul natural, nu va avea probleme legate de masticație, iar dinții învecinați nu vor fi afectați, cum se poate întâmpla în cazul unei extracții dentare.

În concluzie, tratamentul endodontic este o procedură stomatologică eficientă și sigură, cu șanse foarte mari de succes dacă este realizată de către un specialist care folosește echipament modern, de ultimă generație. Tot ce trebuie să facă pacientul este să respecte cu strictețe recomandările dentistului.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!