Trei beneficii asigurate de folosirea panourilor solare

Publicat pe 22 Ianuarie 2021
Știai că energia pe care Pământul o primește de la soare, într-o oră, este de ajuns pentru a acoperi nevoia de energie electrică a întregii planete timp de un an? Deși, deocamdată, folosim doar o fracțiune din ceea ce astrul solar ne oferă, viitorul pare să aparțină acestei resurse inepuizabile de energie. Panourile solare au devenit din ce în ce mai populare, atât datorită amprentei carbonice reduse, cât și factorilor economici.

Tehnologia panourilor solare a avansat semnificativ, în ultimii ani, simultan cu aceea a sistemelor de stocare a energiei verzi, astfel că, astăzi, energia electrică oferită de acestea este eficientă și prietenoasă cu mediul. Creșterea pieței și a concurenței are, de asemenea, un impact pozitiv pentru consumator, atât la nivelul performanțelor cât și al costurilor. Totuși, pentru mulți oameni, avantajele energiei solare nu sunt clare. Descoperă, în continuare, care sunt cele mai mari trei beneficii ale utilizării panourilor solare. 

1. Ai control asupra energiei

Chiar dacă piața energiei s-a liberalizat, alegerea unui anumit furnizor nu înseamnă neapărat că ai control asupra infrastructurii și asupra costurilor asociate cu aceasta și cu transportul energiei. În plus, defecțiunile sau lucrările la rețea îți pot afecta activitatea casnică sau profesională, mai ales, că solicitarea acesteia crește exponențial. Mare parte din rețeaua națională este veche, iar, orice lucrare de reparare sau întreținere este plătită de consumator.

Instalarea de panouri solare oferă avantajul autonomiei energetice, atât în momentele în care rețeaua electrică nu funcționează, cât și în perioadele de consum intens, când costurile energiei casnice cresc. Bateriile de stocare permit utilizarea energiei electrice și noaptea, iar compoziția unităților solare permite captarea de lumină și în zile cu plafon de nori. În plus, panourile solare pot fi mutate la altă locuință sau oriunde este nevoie de ele.

2. Costurile cu energia electrică scad

Costul instalării panourilor solare a scăzut mult, în ultimii ani, însă, rămâne relativ ridicat, în comparație cu prețul altor sisteme. Totuși, costurile asociate întreținerii sunt accesibile, mai ales că garanția panourilor solare ajunge până la 20-25 de ani. Marele avantaj al energiei solare constă în economisirea pe termen lung. Panourile solare funcționează tot anul și, în funcție de mărimea, eficiența și orientarea lor pot reduce facturile la energie la 0. 

România are avantajul geografic de a se afla la o latitudine care îi asigură zile destul de lungi, inclusiv iarna, și de a avea o climă cu destule zile însorite. Astfel, uneori, panourile solare generează mai multă energie decât consumă locuința, ceea ce permite proprietarilor să devină prosumatori, termen care face referire la clienții unui furnizor care sunt înregistrați în calitate de consumatori, dar produc și energie. Aceștia pot obține reduceri de la furnizorul la care sunt racordați sau, dacă aportul este mare, chiar și bani.

3. Protejezi mediul

Energia solară este regenerabilă și 100% verde. Creșterea numărului de persoane și companii care o folosesc, apariția parcurilor fotovoltaice și dezvoltarea permanentă a tehnologiei o fac nu doar mai rentabilă economic decât energia pe bază de combustibili fosili, ci și curată. Emisiile 0 de carbon și lipsa poluării terestre, acvatice și atmosferice contribuie la reducerea efectului de seră și la crearea unui mediu mai sănătos și mai plăcut. Folosirea energiei solare, alături de alte surse regenerabile, ajută omenirea să păstreze anumite zone naturale încă neatinse și chiar la refacerea ariilor afectate de extracția de petrol, cărbune sau ape termale. 

Beneficiile instalării unor panouri solare sunt semnificative și din punct de vedere economic dar și al confortului personal și colectiv. Pe termen lung, instalarea unui sistem fotovoltaic reprezintă o investiție durabilă, care reduce facturile, asigură independența energetică și oferă un mediu mai curat.

Domenii: Energie

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!