UBS Investor Sentiment: Investitorii continuă să prefere acțiunile, în pofida COVID-19

Publicat pe 8 Mai 2020
• Aproape jumătate dintre investitorii de pe piața financiară se așteaptă să își mențină portofoliul de acțiuni la același nivel în următoarele șase luni, în timp ce 37% intenționează să facă investiții suplimentare, potrivit studiului trimestrial efectuat de UBS la nivel global. • Cota investitorilor care și-au exprimat optimismul pe termen scurt vizavi de economia regiunii din care provin a scăzut cel mai mult în SUA și cel mai puțin în Europa (fără a include Elveția)

Zurich, Mai 2020 – Investitorii de pe piața financiară și proprietarii de businessuri rămân optimiști pe termen lung, în pofida unei scăderi puternice a încrederii pe termen scurt, ca urmare a pandemiei de COVID19, arată cea mai recentă ediție trimestriala a studiului Investor Sentiment al UBS, lider mondial al industriei de management a capitalurilor.  

Potrivit studiului, care a analizat răspunsurile a 4,108 de respondenți din 14 piețe în aprilie, 70% dintre respondenți au spus că sunt optimiști în ceea ce privește perspectiva economică pe termen lung a regiunii lor, răspuns neschimbat comparativ cu precedenta ediție a studiului. 46% și-au exprimat optimismul privind situația pe termen scurt, în scădere de la 67% la precedenta ediție a studiului.  

Numărul investitorilor care s-au declarat optimiști pe termen scurt a scăzut masiv în Statele Unite, de la 68% la 30%, și mai puțin semnificativ în Europa (exceptând Elveția) – de la 58% la 50%. În Asia, scăderea a fost de la 71% la 55%, în America Latina – de la 60% la 49%; și în Elveția – de la 47% la 28%.  

Pe plan global, 47% dintre investitori se așteaptă să își mențină investițiile în acțiuni la același nivel în următoarele șase luni, în timp ce 37% intenționează să își majoreze investițiile. În plus, 23% consideră că momentul actual este unul bun pentru a cumpăra acțiuni, alți 61% văzând o oportunitate pentru noi achiziții în cazul în care valoarea actiunilor ar scadea cu încă 5-20%  

În general, proprietarii de businessuri au o atitudine pozitivă privind perspectiva pe termen lung și intenționează în continuare să investească în propriile companii. 61% sunt optimiști în legătură cu propriile afaceri, în scădere de la 73% în ediția anterioară a studiului. 27% intenționează să facă mai multe angajări, versus 17% care plănuiesc sa se replieze. Cea mai mare diferenta dintre cei care planifică să angajeze și cei care vor să își diminueze activitatea a fost inregistrata în America Latina (+22%), cea mai mica înregistrându-se în Elveția (+2%).  

Atât investitorii in pietele financiare (57%), cât și proprietarii de businessuri (60%), au menționat COVID-19 drept principal motiv de îngrijorare.  

Paula Polito, Divisional Vice Chairman, UBS Global Wealth Management, a declarat: "96% dintre investitorii de pe plan internațional spun că pandemia COVID-19 le-a afectat stilul de viață. Cei mai mulți practică distanțarea socială, evită mulțimile și evită să călătorească. Cu toate acestea, au opinii diferite referitoare la momentul când partea cea mai dificilă a crizei se va termina: o treime menționează luna iunie, o treime vorbesc despre toamnă și o altă treime spun finalul anului sau mai târziu."  

Statele Unite

Numai 35% dintre investitorii din US sunt optimiști în ceea ce privește acțiunile americane în următoarele șase luni, în scădere de la 64% în urmă cu trei luni. Cu toate acestea, investitorii americani sunt de părere că momentul prezent este oportun pentru achiziții (33%). 40% dintre investitorii americani cred că pandemia va avea cel mai dramatic impact la finalul lui iunie, în timp ce alți 28% menționează septembrie ca moment cheie.

America Latină

42% dintre investitorii latino-americani vor să investească mai mult în următoarele șase luni – mai mult decât media globală (37%). 47% sunt optimiști atunci când vine vorba de propria piață de acțiuni, al doilea cel mai mare procentaj din lume, iar 42% - mai mulți decât în orice altă regiune - sunt de părere că perioada cea mai dificilă a pandemiei va fi la finalul lui iunie.  

Europa

46% dintre investitorii europeni sunt optimiști în ceea ce privește actiunile europene, în scădere de la 57%, în timp ce 43% plănuiesc să investească mai mult. 41% se așteaptă ca perioada cea mai dificilă a pandemiei să se încheie până la finalul lui iunie, al doilea cel mai mare procentaj cu această convingere la nivel global.  

Elveția

Ca și în restul Europei, și investitorii elvețieni au devenit mai precauți. 35% intenționau să investească mai mult în următoarele șase luni, iar 30% consideră că perioada cea mai dificilă a pandemiei se va încheia până la finele lui iunie, acest procentaj fiind sub media globală.  

Asia

51% dintre investitorii asiatici erau optimiști în ceea ce privește prognoza pe șase luni a actiunilor din regiunea lor, cel mai mare procentaj din toate regiunile incluse in raport. 85% au declarant că situația cauzată de virus se va încheia în iunie, septembrie sau decembrie, unul dintre cele mai mari procentaje pe plan global.  

Despre raportul Investor Sentiment al UBS

UBS a chestionat, in perioada 1-20 aprilie 2020, un număr de 2,928 de investitori și 1,180 de proprietari de businessuri cu cel puțin $1M în active investibile (pentru investitori), cel puțin $1M în venituri anuale și cel puțin un alt angajat în afara proprietarului (pentru proprietarii de business). Eșantionul global a acoperit 14 piețe: Argentina, Brazilia, China, Franța, Germania, Hong Kong, Italia, Japonia, Mexic, Singapore, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și Statele Unite.  

Despre UBS

UBS furnizează consiliere financiară și soluții pentru clienți internaționali privați, corporate sau instituționali, precum și clienților privați din Elveția. Strategia UBS este centrată pe afacerea globală de management al capitalurilor, cu focus pe banca universală din Elveția, împreună cu operațiunile de management de valori și banca de investiții. Instituția pune accentul pe businessuri cu poziții competitive puternice pe piețele pe care operează, eficiente din punct de vedere al capitalului și cu o creștere structurală atractivă pe termen lung sau perspectivă de profitabilitate.

UBS este prezentă în toate centrele financiare internaționale, având birouri în 50 de piețe și locații. Are o echipă în cadrul căreia 31% dintre angajați lucrează în America, 32% în Elveția, 19% în restul Europei, Orientul Mijlociu și Africa și 18% în Asia Pacific. UBS Group AG are 67,000 de angajați pe plan international și este listat la SIX Swiss Exchange si New York Stock Exchange (NYSE).  


Code Name

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!