Viitorul orașelor smart dezbătut la conferința ”What does my future city look like?”

Publicat pe 27 Noiembrie 2017
Pe 22 noiembrie, a avut loc la Deutsche Bank Technology Hub, conferința “What does my future city look like?”. Evenimentul, organizat de Idea Events şi Asociația Together For a Better Tomorrow, în parteneriat cu Deutsche Bank, a reunit lideri din industrii implicate în dezvoltarea urbana.

Conferința a fost deschisă de Marian Popa, Director Deutsche Bank Global Technology, cu o prezentare de ansamblu asupra investițiilor în cercetare și dezvoltare la nivel global și local. Conform datelor, România alocă doar 0,3% din PIB în această direcție, un procent mic comparativ cu alte state care alocă între 2 si 4% din PIB diverselor forme de cercetare și dezvoltare. In opinia sa, mediul privat trebuie să aibă un rol determinant în dezvoltarea armonioasă şi sustenabilă a societăţii.

    În continuare, Sebastian Cochinescu (CyberSwarm) a abordat subiectul securității cibernetice, punând accentul pe faptul ca lumea de mâine înseamnă gadgeturi interconectate și ecosisteme urbane inteligente, dar și protocoale de securitate cibernetică riguroase.

Mădălin Bratu (Safetech) a completat discuția cu o analiză asupra vulnerabilității sistemelor automatizate de control (SCADA), facând referire la câteva cazuri concrete, unde atacuri cibernetice asupra infrastructurilor esențiale dintr-un oraș au avut un impact devastator asupra acestora. Directiva Europeana NIS dar și modul în care va impacta dezvoltarea durabilă în mediul urban, au fost de asemenea printre subiectele de discuție.

Panelul a continuat cu Lucia Ciucă (Quantum Data Research), a carei prezentare a fost axată pe subiectul Big Data, procesarea informațiilor și procesul de customer profiling. Ea a prezentat succint audienței modul de funcționare al platformei DMP (Data Management Platform) care are ca scop profilarea utilizatorilor, un proces care permite înțelegerea comportamentului şi nevoilor unui individ, esențial în crearea proceselor şi echipamentelor potrivite.

În încheierea panelului, Yugo Neumorni (Hidroelectrica) a vorbit despre ce înseamnă digitalizarea în sectorul energetic, care este viziunea de dezvoltare a acestui sector pentru anul 2030, la nivel național, punctând importanța securității energetice, a decarbonizării economiei, a inovării și cercetării. Decarbonizarea sistemului energetic mondial, dar și evoluția tehnologiilor de stocare a energiei, nu pot avea loc decât în contextul înțelegerii şi adaptării la noile paradigme.

Cel de-al doilea panel al conferinței a fost dedicat subiectelor: mobilitate viitorului, soluții inteligente pentru siguranța orașelor și waste management.

Dan Rotaru (Segway România) a prezentat soluțiile de mobilitate urbană marca Segway – roboți cu algoritmi de control de ultimă generație, procesoare și senzori avansați, care transformă traficul urban într-o experiență placută, prin flexibilitate și ușurința de utilizare. Dan Rotaru a facut o demonstratie depsre cat de facil este de folosit un astfel de „robot”, iar participanții au fost invitați, unii dintre ei acceptând cu plăcere, să testeze la faţa locului aceste device-uri.

Fiindcă în viitor mobilitatea va fi majoritar electrică, Alexandru Nicola (Renovatio) a completat discuția cu o analiză a situației rețelei de stații de încărcare rapidă și ultra-rapidă din România, dar şi depre proiectele de viitor ale companiei, care vizează extinderea acestei reţele, care va contoriza circa 60 de puncte până în 2020, legând vestul României de est.

”Let’s drive electric” a fost și îndemnul Luminiței Gughea (ALD), care a făcut o analiză a pieței de autovehicule electrice și hibride la nivel local și european, aducând totodată în discuție și părerile pro și contra atunci când este vorba de folosirea unei mașini electrice/hibride. Luminiţa Gughea a prezentat şi o analiza comparativă a TCO ocazionat de folosirea unei maşini electrice versus o maşină convenţională. În acest context compania a inițiat prin “ALD ELECTRIC” un program special de leasing dedicat electromobilității.

În continuare, Alexandra Corolea (UBER) a prezentat viziunea UBER asupra viitorului mobilității urbane, punând accentul pe importanța mobilității shared și a mobilității autonome. În prezent, UBER testează posibilitatea de implementare a unui sistem de transport autonom aerian, care ar urma să fie disponibil începând cu anul 2025.

În contextul acestei discuții, Laurențiu Ivașcu (Dahua Technology Co. Ltd.) a vorbit despre securitatea orașelor, sisteme inteligente de monitorizare a traficului, supraveghere video urbană şi necesitatea unui management centralizat, prin eficientizarea proceselor. Laurentiu Ivaşcu a enumerat o serie de probleme comune în siguranţa oraşelor, dar a vorbit şi despre strategii de prevenţie, reacţie şi investigare. Concluzia: securitatea oraşelor este o provocare care trebuie tratată cu mai multă atenţie.

Cristian Macedonschi (Consilier Local al Municipiului Brașov), a vorbit despre importanța parteneriatului public-privat în vederea dezvoltării sustenabile a orașelor inteligente, despre tendințele de migrare a populației dinspre sate spre orașe, problema supra-aglomerării acestora și soluțiile pe care le ofera în acest sens unele orașe europene.

În încheierea panelului, Andrei Coșuleanu (Let’s Do It, Romania!), a abordat subiectul waste management, insistând asupra importanței reciclării selective în mediul urban și prezentând cele mai recente proiecte în care Let’s Do It, Romania este implicat.

Ultimul panel al conferinței a fost dedicat arhitecturii smart și a adus împreună lideri ai industriei de construcții, dezvoltatori imobiliari și arhitecți care pun sustenabilitatea pe primul plan.

Leonidas Anastasopoulos (Alesonor) a prezentat proiectul Amber Gardens, un exemplu al modului în care segmentul rezidențial de lux poate fi totodată și eficient, responsabil față de mediu și complet integrat în ecosistem. Amber Gardens demonstrează totodată faptul că sustenabilitatea şi luxul sunt compatibile, şi pot coexista fără probleme. In acest context, pasul următor pentru Alesonor este acela de a de a face trecerea de la locuințe sustenabile la comunități sustenabile

Cristian Vasiliu (ROFMA) a vorbit despre importanța şi rolul Facility Managerilor în era IoT, dar şi despre necesitatea tranziţiei acestora către „Workplace Leaders”. Robotizarea va avea si ea un rol important în transformarea mediului de lucru, iar Cristian Vasiliu a enumerat beneficiile inter-conectivității în managementul unei clădiri, atât din punct de vedere al eficienței spațiului respectiv, dar și eficientizării costurilor celor care își desfășoară activitatea în clădire.

    Oana Davidoglu (Saint-Gobain) a completat discuția cu o prezentare despre cele mai recente inovații marca Saint-Gobain - soluțiile de izolare și control al umidității Isover, hidroizolația flexibilă bicomponentă Weber, gama de sticle neutrale Cool-Lite Xtreme, rigipsurile cu tehnologie „ACTIV’AIR”- subliniind importanța pe care materialele o au în crearea unui mediu confortabil și eficient. In concepţia Saint-Gobain, casa multi-confort este luminoasă, versatilă, sănătoasă, şi produce energia pe care o consumă.

    În continuarea panelului, Daniel Popa (Reynaers) a prezentat soluțiile marca Reynaers și modul în care aceasta îmbină forma și funcționalitatea, pentru a asigura rezultate  în perfectă comuniune cu mediul înconjurător și arhitectura specifică fiecărei zone. In opinia sa, profilele de aluminiu trebuie să aibă o prezență cât mai discretă, oferind în acelaşi timp o rezistență cât mai mare, și o durabilitate cât mai îndelungată

    Echipa EFdeN s-a numărat și ea printre invitații la eveniment, iar Adrian Chelariu (Project Arhitect) a prezentat noul prototip de casă solară, eficientă energetic, EFdeN Signature, cu care echipa multidisciplinară de studenți va participa la competiția de case solare și tehnologii integrate Solar Decathlon, ediția Dubai 2018. Proiectul, prezentat sub forma unei machete, a putut fi admirat prin ochelari VR de catre cei prezenți la eveniment.

    Panelul a fost încheiat de Sergiu C. Petrea (TECTO), care a prezentat proiectul DSBU – Școala Germană din București, o instituție de învățământ care se va bucura până la finalul anului 2019 de un nou sediu sustenabil și eficient energetic. Proiectul foarte complex, constă dintr-o grădiniță pentru aproape 200 de copii și o școală generală pentru circa 320 de copii, care alături de o serie de facilităţi: cantină, sală şi terenuri de sport, zone exterioare cu diverse funcții utilitare sau de agreement, vor da comunităţii una dintre cele mai sustenabile şi smart clădiri de învătământ din România.

Conferința a fost moderată de Oraan Mărculescu (Ştiință&Tehnică), cel care a condus discuțiile și împreună cu speakerii invitați, a punctat cele mai importante concluzii desprinse din prezentarile acestoa.

Partenerii evenimentului: Segway România, Private Luxury Group, Private Jets Europe, Just T și AVIS România.

Parteneri media: Comunicate de presa.ro, Agerpres, IQads.

Pentru informații privind evenimentele viitoare marca Idea Events, vă rugăm să contactați unul dintre membrii echipei la adresele: oana.bica@idea-events.com / adinas@idea-events.com, la telefon: 0799.13.12.44 sau să accesați site-ul www.idea-events.com.

Despre organizator și co-organizatori:

Idea Events este divizia de evenimente a Private Luxury Group. Cu experiență în organizarea de evenimente private pentru clienții săi exclusiviști, în 2016, Idea Events a început organizarea unor serii de evenimente publice generate de cele mai de actualitate subiecte internaționale și naționale. Debutul a fost marcat de o serie de premiere: Idea Events a organizat prima conferință din România dedicată mobilității electrice, a adus pentru prima oară în România un reprezentant Global Reporting Initiative pentru a vorbi despre cele mai noi standarde de raportare non-financiară și i-a avut ca invitați speciali la una dintre conferințe pe arhitecții celei mai sustenabile clădiri de învățământ din Europa. În prezent, Idea Events continuă să își dedice întreaga activitate organizării de evenimente și campanii memorabile, care se diferențiază prin subiectele unice și profesionalismul execuției.

---

Asociația Together for a Better Tomorrow are ca scop organizarea de acțiuni și proiecte menite să sprijine dezvoltarea durabilă și să încurajeze un stil de viață sustenabil.

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!