Vopsea de păr cu sau fără amoniac: cum să faci alegerea corectă

Publicat pe 24 Iulie 2021
Vopsirea părului este un proces ce implică reacții chimice care au loc la nivelul firului de păr. Una dintre aceste substanțe este amoniacul, pe care îl poți recunoaște după faptul că degajă un miros puternic atunci când este aplicat. Cu toate acestea, există și vopsele de păr fără amoniac, care sunt mai puțin agresive cu firul de păr. Descoperă cum să alegi vopseaua potrivită pentru tine.

Ce este amoniacul?

Amoniacul este un produs chimic, cu molecula alcătuită dintr-un atom de azot și trei de hidrogen. Acesta se găsește în compoziția multor vopsele de păr, dar și a altor produse de înfrumusețare și are mai multe efecte negative, printre care se regăsesc iritații ale pielii, ochi înroșiți și probleme ale sistemului respirator. Rolul său este de a neutraliza culoarea naturală a părului și de a facilita penetrarea în profunzime a vopselei în firul de păr.

Cum funcționează vopseaua de păr cu amoniac

Scopul amoniacului este să ajute vopseaua să coloreze firul de păr. Din moment ce vopsirea părului este un proces care se întâmplă printr-o reacție chimică, amoniacul servește la umflarea foliculilor părului, care devin astfel mai poroși și absorb mai bine vopseaua. Acest lucru face posibilă o colorare a părului mai în profunzime și de durată mai lungă. Amoniacul mai ajută și la deschiderea firului de păr, pentru că acționează asupra melaninei în timpul procesului în care are loc reacția chimică.

Deoarece molecula de amoniac este atât de mică, se evaporă foarte repede. Această evaporate rapidă este de blamat pentru mirosul puternic pe care îl degajă vopselele cu amoniac.

Cum funcționează vopseaua de păr fără amoniac

Produsele fără amoniac, deși nu conțin molecula de amoniac, au în componență alte ingrediente alcaline care să îndeplinească aceeași funcție. Substanțele care interacționează cu firul de păr, însă, au molecula mai mare decât foliculii părului, iar astfel încât nu îl penetrează în profunzime. De aceea, rezultatele folosirii vopselei fără amoniac, care este mai blândă cu firul de păr, nu sunt întotdeauna ideale, deoarece culoarea rezultată nu va mai fi atât de puternică sau de vibrantă.

Un înlocuitor pentru amoniac poate fi, de exemplu, peroxidul de hidrogen, care mai este cunoscut și sub numele de apă oxigenată. Pentru a proteja părul în fața deteriorării, poți alege un oxidant mai slab, dar trebuie să știi că această soluție va rezulta într-o dechidere mai redusă a culorii naturale a părului tău.

Cum să alegi vopseaua potrivită pentru tine

Vopseaua de păr fără amoniac este mai blândă decât cea cu amoniac față de firul de păr, însă nu toți stiliștii o recomandă. Există voci care spun că vopseaua fără amoniac nu acoperă firele albe în totalitate, iar culoarea își pierde intensitatea mult mai repede.

De aceea, dacă îți dorești să alegi o culoare apropiată de nuanța părului tău, sau o culoare mai închisă, atunci e bine să folosești vopsea fără amoniac. Dacă, în schimb, îți dorești o culoare mai dechisă decât culoarea ta naturală și destul de diferită, atunci folosește vopsea cu amoniac, pentru că rezultatul va fi mai durabil, iar culoarea mai puternică. Același lucru este valabil și dacă optezi pentru un crazy color permanent, cum ar fi un verde sau un albastru, deoarece vopselele fără amoniac există doar în nuanțe naturale de blond, castaniu, negru și roșcat.

În concluzie, dacă dorești să-ți vopsești părul ton sur ton sau într-o nuanță mai închisă, atunci vopseaua fără amoniac este cea potrivită, pentru că nu e nevoie de o modificare radicală a culorii naturale și părul este mai protejat. Folosește Oro Therapy vopsea pentru rezultate excelente. În cazul în care cauți să obții o nuanță mai deschisă la păr, sau o culoare mai neobișnuită, atunci o vopsea cu amoniac va servi acestui scop foarte bine.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!