Vrei să-ți iei prima locuință? 5 greșeli de evitat pentru viitori proprietari

Publicat pe 10 Mai 2022
Te-ai decis să te muți la casa ta și vrei să faci cea mai bună achiziție, atât din punct de vedere financiar, cât și ca alegere a tipului de locuință.

Îți prezentăm în continuare un ghid cu cele mai comune greșeli pe care le fac viitorii proprietari, ca să știi ce situații să eviți și cum să abordezi diferitele probleme ce pot apărea când faci o investiție imobiliară.

Calculează atent costurile pentru locuință ca să nu ai cheltuieli neprevăzute și să rămâi cu datorii

O greșeală frecventă la cumpărarea primei locuințe este graba de a avea o casă sau un apartament, fără estimarea corectă a costurilor pe care le implică achiziția respectivă.

Dacă apelezi la un credit imobiliar, calculează valoarea ratelor și dobânzilor pe care le poți plăti lunar din salariu. Este importantă stabilitatea locului de muncă și perspectiva de a câștiga pe termen lung banii necesari pentru achitarea obligațiilor contractuale. Aplică regula 20-80, care spune că rata la bancă trebuie să fie maxim 20% din venitul pe care-l obții în fiecare lună.

Economisește din timp sume suplimentare ca să nu te împrumuți pe ultima sută de metri

Nu comite eroarea de a acționa impulsiv atunci când demarezi achiziționarea primei locuințe. Asigură-te că ai pus deoparte o sumă de bani care să-ți permită începerea demersurilor specifice. Pentru un proiect atât de important ai nevoie de economii, ca să poți plăti primele rate, să achiți impozite, taxe și cheltuieli de racordare la utilități.

Păstrează sume de rezervă ca să ai cu ce să amenajezi spațiul în care te vei muta, altfel riști să locuiești într-un apartament gol, fără un minim de dotări. Este important ca prima ta locuință să fie confortabilă, ca să te poți bucura pe deplin de achiziția făcută.

Verifică oferta imobiliară ca să te asiguri că va cuprinde tot ce ai nevoie

Tot din ciclul “Graba strică treaba” este și greșeala de a alege o ofertă imobiliară fără să vezi exact ce cuprinde. Verifică branșarea locuinței la infrastructura de apă, canalizare, gaze și curent electric. Întreabă despre serviciile de cablu TV și internet de mare viteză.

Nu uita că o locuință nu înseamnă doar camerele care o compun. Inspectează balconul, spațiile de depozitare, interesează-te despre materialele de construcție folosite și despre calitatea izolațiilor exterioare și interioare.

Verifică instalațiile electrice, țevile și racordurile, serviciile de salubritate, nivelul de curățenie, existența locurilor de parcare plătite și gratuite, camerele de supraveghere, paza și protecția din jurul locuinței.

Negociază condițiile financiare și locative ca să nu ai probleme după semnarea actelor

Din dorința de a deveni cât mai repede proprietar, poți face greșeala de a trata superficial ofertele care îți sunt prezentate. Nu te arunca la primul preț comunicat, negociază pentru a obține condiții financiare mai bune și dotări suplimentare pentru un confort sporit în prima ta casă.

Dacă nu te informezi temeinic, riști să pierzi șansa unor reduceri de până la 15% din prețul de listă, pentru apartamente în ansambluri rezidențiale, locuințe vândute prin agenții imobiliare sau direct de către proprietari.

Stabilește clar cine și ce plătește: taxe notariale, comisioane, asigurarea locuinței, reparații și finisaje, sume restante la plata întreținerii sau a facturilor la utilități.

Gândește achiziția imobiliară în perspectivă, ca să nu fii nevoit să-ți schimbi locuința peste câțiva ani

Alege prima ta locuință cu resursele pe care le ai în prezent, dar cu gândul la viața pe care ți-o dorești în viitor. Bugetul poate fi un factor limitativ, iar una dintre greșeli este să optezi pentru o locuință care nu corespunde în totalitate nevoilor tale în ceea ce privește spațiul locuibil sau compartimentarea.

Ține cont de pasiunile tale, de stilul de viață actual, dar și de modul în care ai vrea să arate viața ta peste ani și nu te grăbi să faci o achiziție dacă nu va fi potrivită pentru tine în viitor.

Ia în considerare situațiile prezentate, ca să eviți comiterea unor greșeli ce pot periclita succesul unui proiect atât de important cum este achiziția primei tale locuințe.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!