Vrei sa construiesti? Cateva sfaturi pe scurt

Publicat pe 4 Mai 2020
Drumul de la idee la constructie este unul lung si complex, acesta crescand odata cu valoarea investitiei. Fie ca vrei sa construiesti o casa pentru familia ta sau un depozit pentru afacerea ta, iata cateva sfaturi punctuale.

• Solicita un certificat de urbanism inainte sa cumperi terenul

    Acesta se elibereaza de la autoritatea locala, respectiv primaria sau consiliul judetean, si contine informatii despre regimul juridic, tehnic si economic al terenului sau a constructiei. Exista insa diferente intre certificatul de urbanism in scop de informare si cel in scop de construire. Acesta din urma contine, pe langa restrictiile urbanistice locale, avizele si acordurile necesare construirii. Desigur, pentru eliberarea certificatului de urbanism in scop de construire va trebui intocmit un memoriu in care vom descrie exact obiectul investitiei dorite.

    Odata eliberat, acesta are o valabilitate cuprinsa intre 6 si 24 de luni si va arata daca ideile tale se incadreaza in restrictiile impuse. Mai mult decat atat, daca terenul se afla intr-o zona protejata, acesta ar impune un regim special sau chiar o interdictie de construire.

• Solicita intocmirea unui studiu geotehnic

    In mod normal studiul geotehnic al terenului face parte din documentatia pentru obtinerea autorizatiei de construire. Acesta contine informatii importante despre structura solului si in ce conditii se poate construi pe acesta. Informatii precum: natura si compozitia straturilor, adancimea panzei freatice, adancimea de inghet, capacitatea portanta, etc.

    Pentru investitii sau constructii mari, elaborarea unui studiu geotehnic inaintea achizitionarii terenului este benefic si chiar vital in unele circumstante. Verificand natura terenului in prealabil poate exclude riscul achizitionarii unui teren ce nu poate sustine investitia vizata sau necesita costuri suplimentare in executia fundatiilor.

    Costurile de executie a fundatiilor speciale aplicate terenurilor slabe de fundare pot depasi cu peste 20% valorea investitiei initial estimata.

• Alege o firma de proiectare

    Alegerea unei firme de proiectare trebuie sa includa mai multe aspecte. Cel mai notabil este experienta acesteia in proiectare constructii similare proiectului propus.

    Intr-un ‘short list’ de firme competitive, in majoritatea cazurilor, acestea vor detine un portofoliu ce acopera principalele sectoare in constructii, de la proiectare case si locuinte la depozite sau spatii logistice.

    Preferabil este solicitarea a minimum de trei oferte pe baza unor specificatii tehnice (cerinte) bine stabilite in prealabil in functie de natura investitiei. De exemplu, pentru realizarea unui proiect de hala metalica cu destinatia depozit pot fi impuse urmatoarele specificatii:

  • Suprafata totala – 1300mp din care 110mp birouri;
  • Inaltime minima libera – 6.20m;
  • Etaj intermediar partial (supanta) – 130mp
  • Inchideri din AlucoBond;
  • Instalatie stingere incendiu tip sprinkler;
  •   ... etc.

    Un alt aspect ce trebuie notat este oferirea de consultanta tehnica de specialitate. Experienta arhitectilor si inginerilor vine la pachet cu solutii de optimizare ce pot reduce valoarea investitiei initiale.

• Elaboreaza un studiu de fezabilitate (SF)

    Studiul de fezabilitate este etapa premergatoare elaborarii proiectului propriu-zis, fiind regasita de obicei in cadrul investitiilor mari. Acesta va analiza fezabilitatea tehnica, financiara, operationala si legislativa, astfel evaluand rentabilitatea investitiei propuse. Anazila cost-beneficiu va avea ca raspuns rentabilitatea sau conditiile in care investitia propusa devine rentabila.

    Elaborarea unui studiu de fezabilitate de catre o echipa de specialisti este o etapa ce trebuie considerata ca fiind necesara inaintea demararii oricarui proiect.

Domenii: Constructii

WEISS DESIGN GMV SRL-D

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!