XCREDIT confirmă că fluxul de numerar este mai important decât credem

Publicat pe 30 Septembrie 2022
Oamenii se gândesc adesea la veniturile și cheltuielile lor doar ca la ceea ce primesc și plătesc în fiecare lună, fără să aibă o imagine financiară mai clară de atât. Deși s-ar putea să dispuneți de sume mari de bani care intră și ies în fiecare lună din conturile dvs., dacă nu vă uitați îndeaproape la fluxul de numerar, v-ați putea trezi în fața unei situații fără ieșire când are loc un eveniment neprevăzut. În acest articol vom discuta despre ce este fluxul de numerar în relație cu finanțele noastre personale și de ce este important să îl înțelegem foarte bine.

Ce este fluxul de numerar?

Fluxul de numerar reprezintă pur și simplu mișcarea banilor. Există două tipuri: fluxul de numerar al afacerii, care este mișcarea banilor într-o afacere sau companie, și fluxul de numerar personal, care face referire la finanțele personale.

Ce este fluxul de numerar personal?

Fluxul de numerar personal este reprezentat de banii care intră în gospodăria ta din toate sursele, inclusiv salarii, comisioane, alocații, dividende și câștiguri din dobânzi. Acesta include, de asemenea, banii care ies din gospodărie pentru a acoperi diverse cheltuieli, cum ar fi taxele de transport, biletele la cinema, cheltuielile cu mâncarea, facturile de utilități și articolele îmbrăcăminte.

Ce tipuri de fluxuri de numerar există?

Există două tipuri de flux de numerar: pozitiv și negativ. Fluxul de numerar pozitiv apare atunci când o persoană sau o afacere primește mai mulți bani decât cheltuie. În afaceri, acest lucru se poate întâmpla atunci când faceți vânzări suficiente pentru a vă acoperi cheltuielile de operare și sunteți pe plus la sfârșitul unui exercițiu financiar. Fluxul de numerar negativ este tocmai invers, respectiv atunci când din firmă pleacă mai mulți bani decât vin.

A avea un flux de numerar pozitiv înseamnă că sunteți capabil să câștigați mai mulți bani decât cheltuiți, ceea ce vă crește lichiditățile și vă asigură o rezervă de numerar. De exemplu, în cazuri de urgență, aveți suficienți bani pentru a finanța cheltuielile ocazionate de o boală neașteptată în familie, fără să vă faceți griji de unde să obțineți banii respectivi.

Este important de reținut că un flux de numerar pozitiv în sine nu este automat un lucru bun. În anumite situații, asta poate însemna că nu vă folosiți numerarul în mod eficient. De exemplu, în loc să-l investiți astfel încât avuția dvs. să crească în timp, preferați să țineți banii ”în siguranță” într-un cont bancar.

Care sunt beneficiile înțelegerii fluxului de numerar?

Fluxul de numerar afectează fiecare aspect al vieții și afacerii dvs. iar înțelegerea modului cum funcționează fluxul dvs. de numerar vă va ghida în deciziile pe care le veți lua în viitor. Iată doar câteva dintre modalitățile în care înțelegerea fluxului de numerar vă poate aduce o serie de beneficii:

Vă ajută să luați decizii financiare mai bune

Înțelegerea fluxului de numerar vă face mai atent la cheltuielile dvs. Dacă nu-i acordați atenție, este ușor să vă folosiți banii câștigați cu greu pentru lucruri de care nu aveți cu adevărat nevoie. De asemenea, înțelegerea modului în care ”dispar” banii din conturile dvs. vă poate ajuta să luați decizii mai bune despre cum să-i cheltuiți. Puteți face acest lucru creând un buget personal de flux de numerar, care vă poate ajuta să evitați cheltuirea excesivă și să vă mențineți o situație financiară sănătoasă.

Vă ajută să faceți față vremurilor grele

În vremuri economice grele, este mai important ca niciodată să vă înțelegeți fluxul de numerar. În acest fel, puteți face ajustări pentru a vă asigura că banii dvs. continuă să vină, chiar și atunci când economia este în dificultate. Știind de unde vin banii dvs., vă puteți concentra energia asupra lucrurilor care vă aduc mai mulți bani. În mod similar, știind unde se duc banii dvs., puteți reduce cheltuielile și puteți menține un flux de numerar pozitiv.

Vă ajută să vă planificați viitorul

Înțelegerea fluxului de numerar este importantă dacă doriți să progresați din punct de vedere financiar. Urmărind câți bani intră și câți ies, puteți lua decizii mai bune despre unde să investiți.

De exemplu, dacă știți că primiți o sumă mare de bani în fiecare lună pe care nu o utilizați prea eficient, puteți opta să o investiți într-un obiectiv pe termen lung, cum ar fi cumpărarea unei case sau constituirea unui fond de economii pentru pensie. Pe de altă parte, dacă știți că veniturile dvs. nu sunt consistente, s-ar putea să vreți să puneți mai mulți bani în contul de economii, astfel încât să aveți o rezervă pentru lunile în care realizați mai puține venituri. Înțelegând fluxul de numerar personal, puteți lua decizii mai inteligente cu privire la finanțele dvs. și puteți construi o bază solidă pentru viitorul dvs.

Cum îmi determin fluxul de numerar?

O modalitate bună de a ține evidența fluxului de numerar este să utilizați o declarație personală a fluxului de numerar. Acesta este un document care arată câți bani intră și ies din casa dvs. într-o perioadă de timp. Puteți utiliza o declarație de flux de numerar pentru a urmări progresul și pentru a vă asigura că generați mai mult flux de numerar pozitiv decât negativ.

De ce am nevoie pentru a crea o evidență personală a fluxului de numerar?

Pentru a crea o evidență personală a fluxului de numerar, veți avea nevoie de o listă completă a tuturor surselor de venit, indiferent de tipul de venit, precum și a tuturor cheltuielilor. Puteți găsi aceste informații uitându-vă la extrasele dvs. bancare, extrasele cardului de credit și orice alte înregistrări financiare de care dispuneți. Odată ce aveți aceste informații, scădeți cheltuielile totale din venitul total. Acest lucru vă va oferi fluxul de numerar net pentru perioada respectivă.

Este recomandat să ajustez fluxul de numerar printr-o finanțare externă?

V-ați putea afla uneori în situația disperată de a vă gândi la accesarea unor credite rapide online, precum cele oferite de IFN-urile listate pe XCREDIT, însă nu ar fi cea mai bună idee să faceți asta. Cu excepția cazului în care sunteți sigur că aveți capacitatea de a rambursa la timp împrumutul, nu este recomandat să optați pentru influențarea fluxului de numerar prin accesarea unor credite bancare sau nebancare. O astfel de abordare este greșită, întrucât creditele sunt destinate pentru a acoperi cheltuieli urgente, iar dobânzile mari percepute de creditori nu justifică menținerea unor datorii pe termen lung.

În concluzie

Dacă fluxul de numerar net este pozitiv, înseamnă că aveți bani suplimentari pe care îi puteți folosi pentru a economisi sau investi. Dacă fluxul de numerar net este negativ, înseamnă că ies mai mulți bani decât intră. Aceasta nu este o situație sustenabilă și va trebui să găsiți modalități de a vă reduce cheltuielile sau de a vă crește veniturile. Poate doriți să vă gândiți la creșterea surselor de venit sau să experimentați cu diferite metode de bugetare, cum ar fi planul de buget 50-30-20.

Să știi câți bani ai nu este suficient pentru a avea o imagine financiară bună. Trebuie să urmăriți și fluxul de numerar personal. Gestionarea fluxului dvs. de numerar personal este cheia pentru a rămâne în afara datoriilor și pentru a obține stabilitatea financiară. Trebuie să urmăriți unde se duce fiecare leu și să faceți un buget bazat pe aceste informații pentru a vă ghida spre a trăi în limitele posibilităților dvs.

Pentru mai multe sfaturi și informații despre gestionarea mai bună a finanțelor, XCREDIT are o colecție de resurse gratuite pe blogul site-ului oficial pentru a vă ajuta să vă puneți în ordine finanțele. Începeți să luați decizii financiare mai bune urmărindu-vă fluxul de numerar!

Domenii: Finante-banci

EDCORA IT SERVICES SRL

Reunim cele mai importante tehnici și tactici de optimizare si promovare online. Edcora transformă bugetul de promovare din cheltuială în investițe profitabilă. EDCORA iți oferă soluția perfectă...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!