Zile Libere platite pentru parinti daca se suspenda cursurile scolare

Publicat pe 7 Iunie 2019
Faptul ca, de luni pana vineri, copiii sunt la gradinita sau la scoala, este o usurare pentru parintii care lucreaza pentru stiu ca, in acest fel, copiii lor sunt supravegheati si se afla intr-un mediu sigur. Uneori, insa, sunt situatii cand activitatea didactica normala este intrerupta, cursurile se suspenda, copiii raman acasa, iar parintii nu au de ales si trebuie sa se invoiasca de la serviciu.

O propunere legislativa prevede ca, in aceste cazuri, parintii sa poate primi zile libere platite, astfel incat suspendarea cursurilor copiilor sa nu le afecteze activitatea de la serviciu.

In Romania, cele mai dese situatii in care cursurile se suspenda apar din cauza conditiilor meteorologice sau din cauza unor epidemii. De exemplu, aproape in fiecare an cursurile se suspenda pentru o zi sau mai multe in timpul iernii in anumite zone in care fie cantitatile de zapada sunt foarte mari, fie temperaturile sunt foarte scazute si pun in pericol copiii. Aceasta masura este luata uneori si pentru ca unele scoli nu dispun de centrala sau soba functionala pentru incalzirea incaperilor. Cursurile se suspenda si in cazul epidemiilor de gripa, meningita sau alte boli pentru a evita raspandirea acestora printre copii. 

Suspendarea cursurilor poate deveni o problema pentru parinti, mai ales in cazul copiilor de gradinita sau pentru cei din clasele primare, deoarece, de multe ori, acestia nu pot fi lasati singuri acasa. Din acest motiv, propunerea legislativa vizeaza parintii copiilor cu varste de pana in 12 ani. Aceasta prevede ca, in cazul suspendarii cursurilor, unul dintre parintii copilului sau tutorele legal al acestuia sa poata sta acasa cu copilul in ziua respectiva si, pe baza unei declaratii pe proprie raspundere, sa fie platit in acea zi ca si cum ar fi fost la munca. Un singur parinte poate beneficia de zi libera in aceste conditii, iar acesta trebuie sa depuna declaratia la angajator, indiferent daca lucreaza in mediul privat sau in cel de stat. Totusi, declaratia trebuie semnata de ambii parinti. 

Propunerea este in beneficiul parintilor, care vor putea sa nu isi mai faca griji in ceea ce ii priveste pe copii atunci cand, din situatii neprevazute, acestia nu vor putea fi dusi la gradinita sau scoala. Cu siguranta, pentru copii, mereu este o veste buna cand nu sunt nevoiti sa mearga la scoala, ei percepand acele zile ca pe niste vacante; pentru parinti, insa, vestea nu este asa de buna deoarece sunt nevoiti sa nu mearga la serviciu si sa ceara liber de pe o zi pe alta, situatie nu tocmai confortabila in relatia cu seful. Propunerea legislativa va fi aplicata abia dupa publicarea ei in Monitorul Oficial.

Domenii: Educatie

EDCORA IT SERVICES SRL

Reunim cele mai importante tehnici și tactici de optimizare si promovare online. Edcora transformă bugetul de promovare din cheltuială în investițe profitabilă. EDCORA iți oferă soluția perfectă...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →